Prima pagină » Știri externe » Șeful Bisericii Anglicane îi compătimește pe bancheri, deveniți țapi ispășitori pentru criza bancară

Șeful Bisericii Anglicane îi compătimește pe bancheri, deveniți țapi ispășitori pentru criza bancară

Șeful Bisericii Anglicane îi compătimește pe bancheri, deveniți țapi ispășitori pentru criza bancară
Învinovățirea unor persoane pentru criza bancară este o atitudine de "mulțime pusă pe linșaj", a declarat arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul Bisericii Anglicane, adăugând că îi compătimește într-o oarecare măsură pe directorii de bănci aflați în această postură.

Învinovățirea unor persoane pentru criza bancară este o atitudine de „mulțime pusă pe linșaj”, a declarat arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul Bisericii Anglicane, adăugând că îi compătimește într-o oarecare măsură pe directorii de bănci aflați în această postură.

Chiar dacă șefii băncilor nu pot fi trași la răspundere pentru criza bancară, sunt vinovați că au evitat responsabilitatea asigurându-se că nu știu ce se întâmplă în propriile bănci, a spus Welby, potrivit postului BBC Radio 4, citat de cotidianul The Guardian. Arhiepiscopul, fost director al unei companii petroliere înainte de a deveni preot, este în prezent și membru în comisia pentru standarde bancare a Parlamentului de la Londra.

„Cu siguranță unul dintre trendurile foarte nefericite, ca să fim indulgenți, este că în cadrul unor companii de servicii financiare exista o politică clară de a nu spune lucruri directorilor de top. Se asigurau că nu le sunt aduse la cunoștință informații, pentru că astfel putea afirma că nu au avut cunoștință de situație, iar asta este inacceptabil. (…) Dar treaba asta de a spune că un singur individ poartă toată vina, pare a fi o atitudine de mulțime pusă pe linșaj”, a spus Welby.

Arhiepiscopul a vorbit la BBC Radio 4 despre sectorul bancar pentru prima dată după ce comisia din care face parte a publicat în iunie un raport critic privind industria bancară. Comisia a făcut peste 80 de recomndări, iar șefii băncilor au fost acuzați că au evitat responsabilitatea și au închis ochii la ce se întâmpla.

Welby a declarat BBC că îi compătimește puțin pe directorii de bănci și a admis că nu este sigur că s-ar fi comportat altfel dacă ar fi fost în locul lor. De asemenea, arhiepiscopul de Canterbury a descris tensiunile dintre propria credință și mediul de afaceri în perioada când lucra ca director la o companie petrolieră, înainte de deveni preot.

Înainte de a intra în rândul clerului, Welby a ocupat postul de director în cadrul companiei petroliere Enterprise Oil.

Biserica Anglicană deține o avere de peste cinci miliarde de lire sterline, inclusiv proprietăți imobiliare și investiții în fonduri de hedging și companii.

La sfârșitul lunii iunie, Financial Times a scris, citând surse, că fondul care administrează averea Bisericii Anglicane a intrat într-un consorțiu format din mai mulți investitori, inclusiv lordul Rothschild, care încearcă să cumpere o rețea de 315 sucursale ale Royal Bank of Scotland (RBS).

Administatorii activelor Bisericii Anglicane s-au alăturat consorțiului de investitori organizat de lordul Davies, fost președinte al băncii Standard Chartered, au spus sursele. Consorțiul include, printre alții, fondurile de investiții Corsair și Centerbridge și compania RIT Capital a lordului Rothschild.

Autor

Citește și