Prima pagină » Știri externe » Șeful NATO repară declarațiile subalternului despre cedarea teritoriilor de către Ucraina. „Pentru o pace durabilă, sprijinul militar este calea”

Șeful NATO repară declarațiile subalternului despre cedarea teritoriilor de către Ucraina. „Pentru o pace durabilă, sprijinul militar este calea”

Șeful NATO repară declarațiile subalternului despre cedarea teritoriilor de către Ucraina. „Pentru o pace durabilă, sprijinul militar este calea”

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg a comentat, într-o discuție cu Harald Stanghelle la Arendal, declarațiile șefului de stat major al NATO, Stian Jenssen, despre încheierea războiului Rusiei în Ucraina. 

Jens Stoltenberg a transmis că politica NATO este neschimbată și că sprijină Ucraina în cadrul granițelor recunoscute internațional.

Ucraina, și numai Ucraina, este cea care poate decide când sunt prezente condițiile prealabile pentru negocieri și care este o soluție acceptabilă. Sarcina noastră este să-i sprijinim, a spus șeful NATO, potrivit Dagbladet.

Șeful NATO a insistat că numai sprijinul miliar pentru Ucraina ar putea duce la o pace durabilă.

Modul de a realiza acest lucru este sprijinirea militară a Ucrainei. Dacă vrei o pace durabilă, justă, atunci sprijinul militar pentru Ucraina este calea de a ajunge acolo. Nu există nicio îndoială în acest sens, a spus Stoltenberg, conform sursei sitate.

Stian Jenssen a declarat, în urmă cu două zile, că o soluție pentru încetarea conflictului ar putea fi ca Ucraina să cedeze teritorii Rusiei.

Oficialul NATO și-a nuanțat ulterior declarația și a spus că a fost înțeleasă greșită.

Însă, declarațiile sale au stârnit reacții din partea oficialilor ucraineni. Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean, a transmis că această propunere ar avea ca rezultat înfrângerea democrației.

Podoliak a scris pe Twitter că soluțiile pentru a accelera un sfârșit corect al războiului sunt: „schimbarea oficială a statutului Rusiei într-un stat terorist, mai multe arme și refuzul oricăror comunicări directe, mandate de arestare ale diferitelor jurisdicții pentru complicitate la infracțiuni”.

„Pacea nu este un dat. Armele nucleare există”

În interviul menționat, secretarul general al NATO  a vorbit și despre riscul pe care îl prezintă armele nucleare. Stoltenberg a transmis că Putin vorbește despre armele nucleare „pentru a ne speria”.

Nu trebuie să ne fie frică, dar să conștientizăm că pacea nu este un dat. Armele nucleare există, iar Moscova și Putin folosesc amenințările nucleare și retorica pentru a încerca să ne despartă. Nu întâmplător vorbim despre arme nucleare. Vor să ne sperie să nu sprijinim Ucraina, a spus Jens Stoltenberg, citat de Dagbladet.

CITEȘTE ȘI:

Fostul ministru de Externe al Austriei a închiriat o casă într-un sat din RUSIA. „Este o viaţă bună. Nu am nevoie de Maldive sau de Seychelles”

Care este capitala europeană în care se FURĂ un telefon mobil la fiecare șase minute și ce măsuri au luat polițiștii

Autor

Citește și