Șeful Pentagonului a mers la bordul unui portavion din Mediterană, cerând continuarea eforturilor pentru a evita escaladarea războiului Israel-Hamas

Publicat: 20 12. 2023, 18:00

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, s-a deplasat miercuri la bordul portavionului Gerald R. Ford, aflat în estul Mării Mediterane, salutând rolul echipajului în descurajarea escaladării conflictului dintre Israel și grupul Hamas, în contextul în care Washingtonul caută soluții pentru contracararea atacurilor lansate de rebelii huthi asupra navelor din Marea Roșie.

”Acest portavion și echipajul fac istorie. Uneori, cele mai mari realizări sunt acțiunile de oprire a producerii unor lucruri rele”, a declarat Lloyd Austin, potrivit agenției Reuters, la bordul portavionului Gerald Ford.

”În acest moment de tensiuni enorme în regiune, acest portavion a fost un element pentru descurajarea izbucnirii unui conflict mai amplu. Unul dintre obiectivele noastre este să ne asigurăm că actuala criză din Fâșia Gaza nu escaladează spre un conflict regional. Și cred că am făcut o treabă bună în gestionarea situației”, a precizat Lloyd Austin.

Nu este clar cât timp va mai rămâne portavionul Gerald Ford în estul Mediteranei. Conform unor surse, este posibil să fie trimis la baza din Virginia înainte ca Israelul să treacă de la ofensiva de mare intensitate de acum la o etapă mai limitată de a destructura grupul islamist Hamas.

Întrebat dacă riscul unui război regional se va diminua în cazul în care Israelul trece la o campanie militară de intensitate mai mică, Lloyd Austin a răspuns: ”Dacă se întâmplă acest lucru, este greu de speculat, dar cred că este logic să observăm o reducere a activităților”.

Statele Unite și aliații analizează posibilități de a descuraja grupurile militante pro-iraniene din Liban, Irak, Siria și Yemen să lanseze atacuri asupra Israelului. Trupele americane din Irak și Siria au ripostat deja la o serie de atacuri cu rachete și drone. Militanții huthi din Yemen au perturbat traficul maritim în Marea Roșie printr-o serie de atacuri lansate ca ripostă la ofensiva israeliană din Fâșia Gaza.

Washingtonul a anunțat crearea unei forțe internaționale de reacție pentru protejarea culoarelor maritime. Statele Unite, Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică au condamnat vehement atacurile militanților huthi. ”Nu există nicio justificare pentru aceste atacuri, care afectează multe națiuni, (…) amenințând comerțul internațional și siguranța maritimă”, arată o Declarație comună a reprezentanților SUA, UE și NATO.

Foto: Profimedia

Citește și:

Peste 100 de nave au evitat tranzitarea Mării Roșii din cauza atacurilor militanților huthi /Operațiunile militare riscă să perturbe traficul