Șeful Serviciului de Informații de la Chișinău: Rusia încearcă să compromită prezidențialele din toamnă. În 2025 vrea să preia controlul Parlamentului

Publicat: 05/03/2024, 13:16

Șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Alexandru Musteața, susține că Rusia va organiza în următorii 2 ani „crize și ciocniri sociale” în autonomia găgăuză și în regiunea transnistreană, pentru a compromite referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE și candidații pro-europeni de la alegeri.

Alexandru Musteața a anunțat, la o conferință de presă, că SIS a intrat în posesia „anumitor date” despre acțiuni care ar compromite aderarea Republicii Moldova la UE și ar menține-o sub influența Federației Ruse.

Detaliile indică asupra unor strategii pentru anii 2024 și 2025 care presupun susținerea actorilor politici pro-ruși care au legături în serviciile secrete, grupurile criminale organizate și conducerea de la Kremlin, a spus el.

Alexandru Musteața a transmis că planul Rusiei de imixtiune în treburile interne ale Republicii Moldova se desfășoară în trei etape. Prima a fost în anul 2023, când s-a încercat imixtiunea în alegerile locale generale, etapă care a eșuat, spune șeful SIS.

Șeful SIS a menționat că Rusia ar planifica să compromită și referendumul pro-european, care ar urma să aibă loc în această toamnă, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

A treia etapă, planificată pentru anul 2025, transmite Musteața, ar avea drept scop preluarea controlului asupra Parlamentului Republicii Moldova, prin accederea forțelor politice aflate sub influența Federației Ruse.

Următoarea etapă va fi în 2025, când se va încerca preluarea Parlamentului prin accederea partidelor controlate de Kremlin. Actorii politici deschiși pro-Rusia au legături cu serviciile ruse, Kremlinul și grupările oligarhice. De asemenea, se mizează pe stataliști, care sunt camuflați în spatele acestui mesaj, dar au aceeași intenție. De asemenea, sunt și politicienii conectați la grupurile oligarhice, a precizat Musteața.

Potrivit lui, Moscova și politicienii pe care îi controlează planifică lansarea unor crize în domeniul economic și social, vor încerca să cauzeze ură interetnică și vor instiga la violențe. SIS afirmă că aceste crize vor fi lansate consecutiv sau în paralel, pentru a aduce destabilizare și a influența votul cetățenilor.

Alt instrument sunt atacurile informatice pentru a crea aparența că problemele cu care se confruntă cetățenii sunt mai mari decât în realitate. Fiecare element are un set de actori și instrumente. Acțiunile Rusiei se vor axa pe mai multe direcții, dar avem certitudinea că referendumul va fi principala țintă a discreditărilor, vor fi întreprinse acțiuni pentru a convinge cetățenii să îl boicoteze. Deja vedem intensificarea mesajelor în acest sens, a transmis șeful SIS.

Pe lângă dezinformarea prin intermediul mass-media și a rețelelor de socializare, Rusia și exponenții săi vor continua să folosească protestele, care vor fi reluate în luna martie-aprilie.

Planul lor este să producă violențe la proteste prin cooptarea unor persoane dispuse să intre în confruntarea agresivă cu forțele de ordine. Încă un element este susținerea factorilor de destabilizare prin continuarea creării polului regional de putere în Găgăuzia, care este, la moment, loial factorului rus. Scopul este de a șantaja autorităților centrale. Conducerea găgăuză analizează aplicarea unor acțiuni mai radicale în raportul cu Chișinăul, notează Musteața.

Rețelele de socializare – instrument de propagandă

Musteața a mai declarat că, la alegerile prezidențiale din 2024 și cele parlamentare din 2025, Rusia și exponenții săi vor încerca să discrediteze candidații proeuropeni. În acest sens, va fi folosită o varietate de instrumente, de la dezinformare și propagandă, până la crearea tendințelor separatiste în Găgăuzia și utilizarea instrumentelor disponibile în regiunea transnistreană.

Cel mai mare și mai important actor în aceste acțiuni ar fi gruparea oligarhului fugar Ilan Șor, iar un alt grup, potrivit șefului SIS, va promova „doctrina statalistă, dar de apropiere de Federația Rusă”.

SIS deține date și despre alți actori politici afiliați Rusiei, care însă acum luptă pentru finanțarea Moscovei. Putem evidenția utilizarea Telegram și Tik Tok pentru propagandă. Și pe Facebook a crescut numărul paginilor anonime, care promovează informații false și destabilizatoare. Deținem date operative despre anumite agenții de presă scrisă și online, precum și despre televiziuni controlate, a subliniat Musteața.

Finanțări și expertiză manipulatoare din Federația Rusă

Șeful SIS spune că în spatele finanțărilor ar sta Federația Rusă. Acestea presupun donații ilicite și fictive, finanțarea unor surse media, transportarea banilor ilicită spre Republica Moldova, fie în numerar sau pe carduri cu bani din Rusia. Sumele ar urma să fie destinate pentru finanțarea unor partide politice sau a unor candidați și pentru coruperea alegătorilor.

Mai mult, ar exista intenția de implicare a experților străini ruși, ghidați la nivelul administrației președintelui Putin, în tandem cu serviciile speciale ruse în favoarea unui sau a unor anumiți candidați, acestea fiind plătiți direct de federația Rusă.

CITEȘTE ȘI:

Republica Moldova, noua ȚINTĂ a lui Putin? Klaus Iohannis avertizează asupra acțiunilor hibride ale Federației Ruse

Rusia va trata ”cu prioritate” cererea Transnistriei de a primi protecție /Premierul Poloniei avertizează că situația este PERICULOASĂ

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri