Șeful Statului Major General al Forțelor armate ruse: AMENINȚAREA nord-coreeană și iraniană invocată de SUA este EXAGERATĂ
Riscul unui atac cu rachete nord-coreene și iraniene, invocat de Statele Unite pentru a justifica implementarea scutului antirachetă în Europa, este exagerat, a declarat joi șeful Statului Major General al Forțelor armate ruse, generalul Nikolai Makarov, citat de RIA Novosti în pagina electronică.
„Admițând că aceste țări își realizează programele de fabricare a unor rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, noi am ajuns la concluzia că va fi foarte dificil, dacă nu imposibil, ținând cont de sancțiunile internaționale, ca Phenianul și Teheranul să se doteze cu rachete balistice intercontinentale”, a precizat generalul, în cadrul unei conferințe internaționale privind apărarea antirachetă, care se desfășoară la Moscova.
El a apreciat însă că Rusia și NATO nu au atins încă un punct fără întoarcere în dialogul lor privind scutul antirachetă. „Rusia și NATO nu au atins încă un punct fără întoarcere în dialogul lor privind apărarea antirachetă, este foarte important astăzi să nu se înșele în alegerea dintre două variante: revenirea la o confruntare sau stabilirea unei cooperări reciproc benefice”, a declarat generalul.
Makarov a mai precizat că Rusia nu intenționează să amplaseze elemente antirachetă în afara teritoriului său, potrivit paginii electronice a agenției Itar-Tass. „Nu am avut și nu avem planuri de a amplasa elemente rusești de apărare antirachetă în afara teritoriului național. O astfel de abordare ar exclude influența elementelor antirachetă rusești asupra potențialului disuasiv al oricărui stat participant la proiect”, a apreciat el.
La rândul său, un oficial de la Kremlin, citat de RIA Novosti, s-a declarat convins că Rusia și Statele Unite vor ajunge la un acord asupra scutului antirachetă.
„Trebuie să existe o viziune mai amplă asupra scutului antirachetă. Poziția noastră este clară. Trebuie să definim împreună amenințările. Îi mulțumim președintelui american Barack Obama, care a revizuit parțial programul. Mai este timp până în 2018. Sunt convins că vom ajunge la un acord (…), care nu va avea nici un impact negativ, nici asupra lor, nici asupra securității noastre”, a precizat oficialul, care a fost consilier pentru trei președinți ruși de-a lungul timpului.