Patru membri ai Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Senatului SUA au denunțat, luni, ”interferențele ruse” în alegerile din România, afirmând că acțiunile se înscriu în ”războiul hibrid” al Moscovei asupra Europei și subliniind că Washingtonul sprijină Bucureștiul în organizarea unui scrutin ”liber” și ”corect”.
”Atacul lui Vladimir Putin asupra alegerilor din România este un nou exemplu care evidențiază războiul hibrid asupra aliaților și partenerilor noștri europeni”, afirmă senatorii Pete Ricketts (republican), Ben Cardin (democrat), Jim Risch (republican) și Jeanne Shaheen (democrat), membri ai Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul SUA.
”În calitatea de aliat puternic în NATO, susținem România în lupta pentru integritatea alegerilor. Condamnăm manipularea de către Putin a platformei Tiktok, aflată sub controlul Partidului Comunist Chinez, pentru a submina procesul democratic din România. Lumea trebuie să conștientizeze amenințarea gravă asupra democrației generată de manipularea Tiktok pentru subminarea societăților noastre libere”, anunță cei patru senatori americani, într-o Declarație comună.
”Guvernul român a depistat acest atac asupra democrației, iar noi apreciem decizia de a declasifica informațiile referitoare la propria investigație și de a ține la curent Statele Unite și comunitatea internațională. Statele Unite susțin România în acțiunile urgente de a organiza alegeri prezidențiale care să fie validate ca fiind libere și corecte”, subliniază cei patru senatori americani.
Comisia Europeană a avertizat, vineri, platforma online TikTok că ar putea fi vizată de o procedură juridică obligatorie dacă nu răspunde solicitărilor de a furniza informații pentru verificările demarate în contextul alegerilor din România.
”Dacă, în general, o platformă nu răspunde cererilor de a oferi informații, Comisia poate opta pentru adresarea unei solicitări de a furniza informații prin decizie, ceea ce are caracter obligatoriu din punct de vedere legal, iar dacă platforma refuză să răspundă și acestei solicitări, atunci Comisia poate decide să amendeze platforma sau administratorul platformei cu până la 1% din cifra de afaceri globală”, a declarat vineri, într-o conferință de presă, Thomas Regnier, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
În contextul alegerilor din România, Comisia Europeană cere platformei TikTok să furnizeze informații referitoare la gestionarea riscurilor de manipulare a informațiilor. În mod special, Comisia Europeană cere ca TikTok să ofere informații detaliate despre analizarea și atenuarea riscurilor exploatării prin conturi neautentice sau în mod automat a serviciilor sale și a problemelor generate de softurile algoritmice. În plus, Comisia Europeană vrea informații despre modul în care TikTok le permite părților terțe să efectueze evaluări publice și să aibă acces la datele publice accesibile, pentru a detecta, a identifica și a înțelege riscurile sistemice asociate proceselor electorale.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat, după o conversație cu președintele Klaus Iohannis, că Uniunea Europeană va acționa pentru a se asigura că platformele online își respectă obligațiile legale, subliniind că este sarcina ”cetățenilor români să decidă ce este cel mai bine pentru țară”, fără ”interferențe străine”.
În replică, reprezentanții platformei online TikTok, deținută de grupul digital chinez ByteDance, au dat asigurări că vor colabora cu experții Comisiei Europene în procedurile de verificare demarate pe fondul suspiciunilor privind influențarea alegerilor din România.
Foto: Profimedia
Citește și: