Senatul SUA a aprobat, marți, un plan de asistență militară destinată Ucrainei, Israelului și Taiwanului, dar proiectul de 95 de miliarde de dolari va întâmpina, cel mai probabil, opoziția Camerei Reprezentanților, aflată sub controlul Partidului Republican.
După dezbateri intense, Senatul a aprobat proiectul de asistență marți dimineață (marți la prânz, ora României), cu un raport de voturi de 70 la 29, potrivit publicației The Hill.
Administrația președintelui democrat Joe Biden a cerut fondurile de securitate din octombrie 2023, dar Camera Reprezentanților, dominată de Partidul Republican (opoziție), nu a fost de acord.
Liderul grupului republican din Senat, Mitch McConnell, și alți 21 de colegi de partid au votat în favoarea planului de asistență militară alături de senatorii democrați. Proiectul are valoarea totală de 95,34 de miliarde de dolari, fiind prevăzute 61 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să repingă invazia militară rusă, 14 miliarde de dolari pentru Israel, în contextul războiului cu grupul Hamas, și 4,83 miliarde de dolari pentru parteneri din zona Asia-Pacific, inclusiv pentru Taiwan, în scopul descurajării Chinei.
De asemenea, sunt prevăzute 9,15 miliarde de dolari pentru asistență umanitară destinată civililor palestinieni din Fâșia Gaza și Cisiordania, din Ucraina și din alte zone afectate de conflicte militare, potrivit agenției Reuters.
”Astăzi, îl facem pe președintele Vladimir Putin să regrete că a pus sub semnul întrebării determinarea Americii. Le transmitem aliaților din NATO un mesaj bipartizan clar privind determinarea”, a declarat Chuck Schumer, liderul majorității democrate din Senatul SUA.
”Asistența americană aduce mai aproape pacea corectă pentru Ucraina și restabilește stabilitatea globală, generând securitate sporită și prosperitate pentru toți cetățenii americani și pentru lumea liberă”, a reacționat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
În pofida optimismului liderilor democrați și al președintelui Volodimir Zelenski, planul de asistență pentru Ucraina are șanse foarte mici să fie aprobat de Camera Reprezentanților, aflată sub controlul Partidului Republican.
Congresmenii republicani au pus sub semnul întrebării strategia Washingtonului privind eforturile militare de ajutare a Ucrainei, în contextul impasului contraofensivei ucrainene.
Nici măcar nu este clar dacă președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, va supune proiectul la vot.
”În lipsa modificărilor privind politicile de la frontiera sudică a SUA, Camera Reprezentanților va fi nevoită să continue propriile activități pentru abordarea acestor probleme importante. America merită mai mult decât abordarea Senatului”, a afirmat Mike Johnson.
Congresmenii democrați și republicani au dispute puternice privind elaborarea proiectului de buget. Cel mai probabil, Camera Reprezentanților va aproba separat proiectul pentru oferirea de asistență militară Israelului și Taiwanului, dar disputele vor continua pe tema finanțării Ucrainei.
Foto: Profimedia
Citește și: