Guvernul național conservator al Spaniei se opune cu vehemență independenței acestei regiuni bogate din nord-estul țării, care dorește să urmeze exemplul Scoției votând pentru viitorul său politic.
O alianță de partide pro-separatiste doresc ca votarea regională să țină locul unui referendum de facto, ducând o campanie axată exclusiv pe independență.
„Dacă în acest proces statul spaniol, prin deciziile sale politice sau juridice, blochează guvernul autonom al Cataloniei sau parlamentul catalan, vom merge mai departe cu o declarație de independență”, a spus Raul Romeva, un fost parlamentar european și personaj-cheie în coaliție, care reunește partidul de centru-dreapta CDC și pe cel de stânga ERC.
Scopul urmărit este încheierea unui proces de negociere în 18 luni, cu înființarea unor instituții precum un birou de taxare. Procesul ar deschide, de asemenea, calea spre un referendum cu privire la independență, în 2016.
Ministrul de Justiție spaniol, Rafael Catala, a declarat pentru cotidianul ABC că nu ar exclude suspendarea autonomiei regionale dacă un proces de separare ar fi demarat, adăugând că Spania a prevăzut dispoziții referitoare la astfel de mișcări prin Constituția sa.
„Nu va exista nicio independență a Cataloniei”, a spus joi primul-ministru Mariano Rajoy.
Catalonia, care are aproximativ 7,5 milioane de locuitori, a înregistrat o creștere a sentimentului separatist într-un moment când datoriile au forțat reduceri de cheltuieli locale, generând noi dezbateri despre modul în care este finanțată în cadrul structurii regionale din Spania.
Potrivit BBC News Online, pe lista coaliției separatiste la alegerile regionale din septembrie va candida și Pep Guardiola, fostul antrenor al echipei de fotbal FC Barcelona și în prezent antrenor al echipei germane Bayern Munchen.
Candidatura sa este însă doar simbolică, pentru că Guardiola este ultimul pe lista de candidați a coaliției, ceea ce înseamnă că cel mai probabil nu va obține un mandat.