Separatiștii proruși din estul Ucrainei resping acordul încheiat la Geneva
Separatiștii proruși din Donețk au anunțat vineri că nu vor evacua instituțiile guvernamentale ocupate, într-un gest de sfidare față de autoritățile de la Kiev și care riscă să amenințe acordul internațional de la Geneva în vederea soluționării crizei din Ucraina, relatează BBC News.
Aleksandr Gnezdilov, purtătorul de cuvânt al separatiștilor, care au proclamat „Republica Populară Donețk” în estul Ucrainei, a declarat că guvernul de la Kiev este „ilegitim”, iar militanții vor evacua instituțiile ocupate când Executivul ucrainean va demisiona.
De altfel, situația rămâne tensionată vineri în estul Ucrainei, unde au fost semnalate schimburi de focuri. Potrivit agenției Interfax-Ucraina, parașutiștii ucraineni au deschis focul împotriva unor protestatari, care au ridicat baricade la Serheevka, în regiunea Donețk.
Rusia, Ucraina, Uniunea Europeană și SUA au ajuns, joi, la Geneva, la un acord privind măsuri „în etape” pentru detensionarea crizei din Ucraina, măsuri care să includă abținerea de la violențe.
Participanții la reuniunea de la Geneva au stabilit, de asemenea, să facă apel la dezarmarea grupurilor ilegale înarmate și la evacuarea clădirilor ocupate. „Toate grupurile înarmate ilegale trebuie să fie dezarmate, toate clădirile ocupate ilegal trebuie date înapoi proprietarilor lor legitimi, toate străzile, piețele și alte locuri publice din orașele ucrainene trebuie eliberate”, se arată în document.
Totodată, acesta prevede o amnistie pentru cei care vor respecta dispozițiile acordului, cu excepția celor care „se fac vinovați de crime capitale”.
Misiunea de supraveghere a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) va ajuta autoritățile ucrainene să pună în aplicare aceste măsuri.
Președintele Barack Obama a declarat că nu are nicio certitudine că acordul încheiat la Geneva va permite o detensionare în teren și a avertizat că alte sancțiuni americane și europene împotriva Moscovei ar putea fi luate în caz de impas.