Separatiştii transnistreni se plâng la UE de GUVERNUL Republicii Moldova: „Refuză să semneze un document despre pace”

Publicat: 03 07. 2024, 11:25
Actualizat: 03 07. 2024, 11:43

La o săptămână după ce Uniunea Europeană a lansat negocierile de aderare cu Republica Moldova, așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, consideră că Republica Moldova împiedică activitatea economică externă a întreprinderilor transnistrene. Declarația a fost făcută în cadrul unei întrevederi la Tiraspol cu ambasadorul UE la Chişinău, Janis Mazeiks. 

Potrivit Serviciului de presă al lui Krasnoselski, „părţile au discutat despre menţinerea păcii, crearea condiţiilor pentru dezvoltarea economiei şi respectarea drepturilor omului”.

Așadar, acesta a dat citire unui proiect de declaraţie care confirmă soluţionarea conflictului transnistrean exclusiv prin mijloace paşnice. Așa-numitul lider de la Tiraspol a spus că „partea transnistreană a înmânat acest document Chişinăului, însă vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a respins propunerea”.

Înţeleg că, din motive obiective şi subiective, formatul 5+2 nu poate funcţiona acum. Dar nu putem să ne acoperim cu această circumstanţă şi să nu lucrăm deloc. Iar declaraţia este un pas comun bun. Nu înţeleg poziţia moldovenilor atunci când resping propunerea de a semna un document privind pacea. Toată lumea vorbeşte despre pace şi excluderea agresiunii, inclusiv partea moldovenească. Deci să semnăm – să fixăm această dorinţă”, a precizat Krasnoselski.

De asemenea, el s-a plâns de acţiunile Chişinăului, invocând o „blocadă bancară”. Potrivit Serviciului de presă al lui Krasnoselski, „a fost vorba de închiderea conturilor acestor întreprinderi în băncile moldoveneşti, ceea ce automat le împiedică să profite de oportunităţile sistemului DCFTA oferite entităţilor economice transnistrene de către Uniunea Europeană”.

De asemenea, acesta a atras atenţia asupra faptului că Republica Moldova „forţează transnistrenii să recurgă la servicii intermediare” şi „a dat exemple de întreprinderi specifice care s-au confruntat cu dificultăţi în exportul produselor şi au fost nevoite să reducă producţia”.

În același timp, ambasadorul UE la Chișinău a cerut „furnizarea unei liste complete a organizaţiilor afectate negativ de măsurile restrictive impuse de Republica Moldova, în special a celor care se confruntă cu problema închiderii (nedeschiderii) conturilor bancare”.

Autorităţile transnistrene au denunţat la începutul acestui an taxele vamale moldoveneşti la mărfurile care ies şi intră în regiune, iar oficialii locali au cerut ajutor din partea Rusiei.

Comentariile vin la o săptămână după ce Uniunea Europeană a lansat negocieri de aderare cu Republica Moldova.

La rândul său,  Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldova a declarat pentru portalul de ştiri newsmaker.md că declaraţia propusă are „obiective lipsite de scrupule” şi s-a angajat să-şi continue eforturile diplomatice.

CITEȘTE ȘI:

Comisia Europeană, ANUNȚ crucial Moldova și Ucraina. „Considerăm că toate etapele au fost îndeplinite” / Ce urmează pentru cele două țări

Reacția Moscovei la intenția Republicii Moldova de a adera la UE: Mulţi cetăţeni moldoveni doresc apropierea de RUSIA