Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat joi un acord de 3 miliarde de dolari pentru achiziționarea a 12 avioane de război franceze Rafale.
Decizia sa marchează o schimbare în politica țării sale, dependentă de armele rusești.
Anunțul referitor la achizița de avioanele multirol Rafale a fost făcut în timpul unei conferințe de presă la Belgrad, alături de președintele francez Emmanuel Macron, aflat într-o vizită de două zile în Serbia.
Macron a numit acordul „istoric și important” și a declarat că demonstrează „curajul strategic” al Serbiei.
„Uniunea Europeană are nevoie de o Serbie puternică și democratică alături, iar Serbia are nevoie de o Europă puternică și suverană pentru a-și apăra interesele”, a spus Macron.
„Locul Serbiei este în UE, iar ea are un rol de jucat pentru a fi un exemplu pentru întreaga regiune”, a adăugat liderul francez.
Serbia solicită oficial aderarea la Uniunea Europeană, dar sub conducerea din ce în ce mai autocratică a lui Vucic, a făcut puține progrese în statul de drept și reformelor democratice, care sunt principalele condiții pentru aderarea la blocul de 27 de națiuni.
Vânzarea de avioane Rafale unui aliat al Rusiei, Serbia, care ocazional a exprimat o poziție agresivă față de vecinii săi din Balcani, a stârnit unele îngrijorări. Franța susține că a primit garanții de la Serbia că nu va distribui tehnologia franceză către Rusia.
Anterior, Rusia a fost un furnizor tradițional de avioane militare MiG pentru Serbia, care a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale împotriva Moscovei pentru invazia sa în Ucraina. Vucic a descris achiziționarea avioanelor Rafale ca fiind un „mare” progres.
„Va contribui considerabil la îmbunătățirea capacităților operaționale ale armatei noastre, o abordare complet diferită și suntem fericiți să devenim parte a clubului Rafale. Pentru prima dată în istorie, Serbia are avioane occidentale,” a spus Vucic.
Achiziția de avioane franceze îi permite Serbiei să își modernizeze forțele aeriene, care constau în principal din avioane MiG-29 fabricate în perioada sovietică și avioane de luptă iugoslave învechite, potrivit AP News.
Citește și: Serbia cumpără avioane MIG-29 și sisteme de rachete Buk din Rusia
Sursa Foto: Profimedia