Vicepremierul sârb, Aleksandar Vucici, a anunțat miercuri că a discutat cu fostul director al Fondului Monetar Internațional, Dominique Strauss-Kahn, cu privire la o posibilă angajare a acestuia în fucția de consilier al Guvernului sârb, relatează AFP.
„Noi am discutat pe scurt despre o posibilitate de cooperare”, a declarat Vucic, pentru postul de televiziune privat B92.
Strauss-Kahn „cu siguranță nu va fi ministru, dar ar putea fi consilier” care va ajuta Guvernul să „gestioneze datoria publică” și să soluționeze alte probleme economice, a anunțat Vucici, fără a oferi mai multe detalii.
O sursă guvernamentală a anuțat marți pentru AFP că, în contextul pregătirilor pentru o remaniere a Guvernului, autoritățile sârbe au luat legătura cu Strauss-Kahn, dar o sursă apropiată economistului a negat aceste informații.
„Noi nu am avut decât un prim contact”, dar el cere „mulți bani” pentru serviciile sale, a precizat această sursă.
Strauss-Kahn, în vârstă de 64 de ani, a fost constrâns să demisioneze de la conducerea FMI după ce a fost inculpat în mai 2011 că a agresat sexual o cameristă de origine guineeană în apartamentul său de la Hotelul Sofitel din New York.
Urmărirea penală, abandonată inițial, a luat sfârșit după un an, prin încheierea unui acord amiabil dintre cele două părți, cu scopul de a evita un proces civil.
Fostul șef al FMI, care a scăpat de un proces în SUA, va fi judecat în Franța anul viitor, împreună cu alte 12 persoane pentru „proxenetism în formă agravată”.
Vucici a afirmat că acuzațiile aduse lui Strauss-Kahn sunt „problema altor state”, nu a Serbiei.
Strauss-Kahn activează în calitate de conferențiar și consultant atât în Franța, cât și în străinătate. El a fost invitat deja în această calitate în Marea Britanie, Rusia, Ucraina, Maroc și Coreea de Sud.
După un an de activitate, Guvernul sârb a anunțat pentru următoarele săptămâni o remaniere, care îi va premite să se concentreze asupra negocierilor de aderare la Uniunea Europeană și redresării economice a statului.
Serbia, care a obținut în iunie aprobarea deschiderii până în ianuarie a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, cunoaște o contractare a economiei cu 1,7%, datoria sa depășește 60% din Produsul Intern Brut (PIB), în timp ce rata șomajului atinge 24%.
Premierul sârb, Ivița Dacici, a anunțat că vrea să-l înclocuiască, printr-o remaniere guvernamentală, pe ministrul Finanțelor și al Economiei, Mladjan Dinkici, cu scopul de a accelera redresarea economică.