Serbia primește 90 la sută din necesarul de gaze din Rusia, dar acum vrea să importe din România

Serbia primește 90 la sută din necesarul de gaze din Rusia, dar acum vrea să importe din România
Publicat: 22/01/2015, 19:30

„Tocmai am terminat discuțiile cu premierul român Victor Ponta, despre obținerea de gaze din porțiunea românească a Mării Negre”, a spus Vucic, la Reuters Global Market Forum de la Davos.

Vucic a adăugat că Serbia este deschisă să discute toate posibilitățile pentru a aduce gaze rusești în Serbia prin intermediul conductelor din Turcia, Grecia și Macedonia.

Serbia importă circa 90% din necesarul de gaze din Rusia, prin intermediul Ucrainei, dar este interesată de surse alternative de aprovizionare, în urma deciziei Rusiei de a abandona proiectul gazoductului South Stream.

În România, companiile ExxonMobil și OMV Petrom au anunțat în februarie 2012 că au făcut o descoperire semnificativă de gaze în urma forării sondei Domino-1 din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi. La începutul lunii octombrie a anului trecut, platforma Ocean Endeavour a finalizat forajul sondei Domino-2, iar datele obținute de sondă sunt în curs de evaluare.

În octombrie 2014, ExxonMobil și OMV Petrom au început forajul unei sonde de explorare pentru un nou prospect în blocul Neptun din Marea Neagră. Astfel, platforma Ocean Endeavour forează sonda de explorare Pelican South-1 la aproximativ 155 de kilometri de țărm, în sectorul românesc al Mării Negre. Sonda va testa o nouă structură geologică în blocul Neptun.

Totodată, companiile din domeniul energiei Shell și Turkish Petroleum (TPAO) vor începe în luna ianuarie activitățile de explorare în vestul Mării Negre, în apropierea zonei unde Exxon și OMV au făcut descoperirea semnificativă de gaze în 2012, potrivit ediției online a publicației Hurriyet Daily News.

Shell și TPAO vor investi aproximativ 300 de milioane de dolari în activitățile de explorare din vestul Mării Negre, care se vor desfășura la 100 de kilometri de Istanbul, la adâncimi de peste 2.000 de metri.

Compania Halliburton urmărește la rândul ei două domenii cu potențial în România, sporirea producției din câmpurile petroliere mature și dezvoltarea de proiecte de mare adâncime în Marea Neagră, declara în septembrie anul trecut președintele pentru Emisfera Estică al grupului energetic american, Joe Rainey, după o întâlnire cu premierul Ponta. Halliburton este unul din cei mai mari furnizori globali de produse și servicii din industria de petrol și gaze, având peste 80.000 de angajați în circa 80 de țări.

Ponta a sugerat în decembrie, într-un interviu acordat unor agenții internaționale de presă, că România ar trebui să se concentreze pe exploatarea zăcămintelor de gaz de șist din platoul Mării Negre. Potrivit premierului, una dintre prioritățile României va fi construirea unui gazoduct pentru transportarea acestui gaz spre rețeaua națională, un proiect estimat la peste un miliard de euro.

Uniunea Europeană s-a opus construcției South Stream, pe fondul îngrijorărilor că proiectul ar contribui la consolidarea influenței Rusiei în Estul Europei.

România nu a făcut parte dintre statele implicate în realizarea South Stream, chiar dacă Bucureștiul și Moscova au avut unele discuții pe această temă în urmă cu câțiva ani.

Statul român a susținut, până în 2012, construcția gazoductului Nabucco, văzut ca mijloc de reducerea dependenței de importurile de gaze rusești. Proiectul Nabucco a fost însă abandonat însă în vara anului 2012, pentru că nu au fost găsiți furnizori de gaze.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cristina Șișcanu vorbește despre cum și-a educat copiii: „Am crescut cumva 3 copii total diferiți....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor