Serbia și Kosovo, acord istoric la Bruxelles. VIDEO
Premierii din Serbia și Kosovo au ajuns la un acord pentru normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Priștina, cu ocazia întrevederii de la Bruxelles, afirmă surse europene citate de AFP.
Informația a fost confirmată, pe Twitter, de ministrul kosovar de Externe. „Acest acord reprezintă o bază pentru normalizarea relațiilor”, a explicat Enver Hoxhaj.
Premierul kosovar, Hashim Thaci, și omologul său sârb, Ivița Dacici, s-au întâlnit vineri, la Bruxelles, la insistențele Uniunii Europene, după mai multe rude de negocieri soldate cu eșecuri.
Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, care a participat direct la negocieri, a salutat acordul. „Negocierile s-au încheiat. Acordul a fost parafat de cei doi premieri. Este un pas în plus spre Europa”, a spus Ashton.
„Acst acord deschide calea spre normalizarea relațiilor dintre țările și popoarele noastre”, a declarat premierul kosovar, Hashim Thaçi.
„Propunerile Serbiei au fost acceptate. Am parafat un proiect al textului asupra căruia cele două părți se vor pronunța în următoarele zile pentru a spune dacă îl acceptă sau nu”, a spus premierul sârb, Ivița Dacici.
Etnicii sârbi din Kosovo denunță acordul și vor referendum
Etnicii sârbi din Kosovo cer Serbiei să organizeze un referendum pe tema acordului care prevede normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Priștina, relatează AFP.
Membrii consiliiilor locale din nordului Kosovo – regiune cu populație majoritar sârbă – „cer organizarea unui referendum în SErbia pentru ca cetățenii să poată opta între menținerea Kosovo în cadrul Serbiei și acceptarea acordului parafat la Bruxelles pentru începerea negocierilor de integrare a Serbiei în UE”, se arată într-o rezoluție adoptată vineri.
Premierii din Serbia și Kosovo au ajuns vineri la un acord pentru normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Priștina, cu ocazia întrevederii de la Bruxelles. Premierul kosovar, Hashim Thaci, și omologul său sârb, Ivița Dacici, s-au întâlnit vineri, la Bruxelles, la insistențele Uniunii Europene, după mai multe rude de negocieri soldate cu eșecuri.
La începutul lunii aprilie, președintele Serbiei, Tomislav Nikolici, se declara sceptic în legătură cu încheierea unui acord în vederea normalizării relațiilor cu Kosovo. „Declarațiile lipsite de flexibilitate ale liderilor de la Priștina nu ni se par deloc încurajatoare”, spunea Nikolici. „Dacă ni se spune să venim la negocieri cu condiția de a accepta prevederile Constituției kosovare, acest lucru sugerează că trebuie să renunțăm la ideile noastre, ceea ce nu vrem”, a adăugat Nikolici. Vicepremierul sârb Aleksandar Vucici a cerut Uniunii Europene și comunității internaționale să nu permită ca țara sa să fie „umilită și distrusă” în dialogul privind normalizarea relațiilor cu Kosovo.
Dialogul dintre Belgrad și Priștina, inițiat în 2011, a vizat în principal organizarea localităților kosovare în care etnicii sârbi sunt majoritari. Belgradul cerea crearea unei asociații a localităților majoritare sârbe care să dispună de „prerogative executive” în materie de siguranță publică și justiție. Priștina respingea propunerea.
Serbia nu recunoaște independența Kosovo, fosta sa provincie sudică.