Serghei Lavrov, interviu acordat lui Tucker Carlson: Rusia este gata să folosească orice mijloace pentru a se apăra. Ce spune despre relația cu NATO
This browser does not support the video element.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a acordat săptămâna aceasta un interviu fostului prezentator TV american Tucker Carlson, iar înregistrarea a fost publicată în mediul online de acesta din urmă joi seara.
În discuția cu Carlson, ministrul rus a vorbit despre relația cu statele occidentale, dar și despre conflictul din Ucraina și posibilitatea unui război mai amplu, care să implice și statele membre NATO.
Statele Unite și aliații săi „trebuie să înțeleagă că suntem gata să folosim orice mijloace pentru a nu le permite să reușească ceea ce ei numesc «înfrângerea strategică a Rusiei»”, i-a spus Lavrov jurnalistului american.
Serghei Lavrov: Oficial, nu suntem în război cu Statele Unite
Întrebat de Carlson dacă, din punctul de vedere al autorităților de la Moscova, Rusia este într-un război cu Statele Unite, Lavrov a răspuns că nu, dar că atitudinea Washingtonului din ultima perioadă nu a fost prea prietenoasă, iar situația ar putea deveni mai tensionată.
„N-aș spune așa ceva (că SUA și Rusia sunt în război, n. red.). Și, în orice caz, nu asta ne dorim. Ne-am dori să avem relații normale cu toți vecinii noștri, desigur, dar, în general, cu toate țările, în special cu o mare țară precum Statele Unite. Și președintele Vladimir Putin și-a exprimat în mod repetat respectul pentru poporul american, pentru istoria americană, pentru realizările americane și nu vedem niciun motiv pentru care Rusia și Statele Unite nu pot coopera de dragul Universului”, a spus Lavrov.
Ce spune despre sistemul ATACMS
Ministrul a fost întrebat și despre conflictul din Ucraina și permisiunea acordată de Statele Unite Ucrainei privind utilizarea sistemului american ATACMS pentru lovirea unor ținte de pe teritoriul Rusiei.
Lavrov spune că atacurile asupra teritoriilor sale cu utilizarea ATACMS sunt „un lucru periculos”.
„Ei bine, oficial nu suntem în război. Dar ceea ce se întâmplă în Ucraina este ceva ce unii oameni numesc război hibrid. Și eu aș descrie situația drept un război hibrid, dar este evident că ucrainenii nu ar putea face ceea ce fac cu armele moderne cu rază lungă de acțiune fără participarea directă a militarilor americani. Și acest lucru este periculos, fără îndoială. Nu vrem să agravăm situația, dar din moment ce ATACMS și alte arme cu rază lungă sunt folosite împotriva Rusiei continentale, trimitem semnale. Sperăm că ultimul, de acum câteva săptămâni, semnalul cu noul sistem numit Oreshnik, a fost luat în serios.
Totuși, știm și că unii oficiali de la Pentagon și din alte locuri, inclusiv NATO, au început să spună în ultimele zile ceva de genul că NATO este o alianță defensivă, dar uneori poți lovi primul pentru că atacul este cea mai bună apărare. Alții din STRATCOM, Thomas Buchanan este numele lui, reprezentant al STRATCOM, a spus ceva care permite un eventual schimb de lovituri nucleare limitate. Și aceste tipuri de amenințări sunt cu adevărat îngrijorătoare. Pentru că dacă urmează logica pe care o susțin unii occidentali în ultima vreme, cum că ei nu cred că Rusia are linii roșii, ei și-au anunțat liniile roșii, aceste linii roșii sunt schimbate iar și iar. Aceasta este o greșeală foarte gravă. Asta as vrea sa spun ca răspuns la această întrebare”, a declarat Lavrov.
Deși a insistat că Rusia nu dorește să escaladeze situația și vrea să „evite orice neînțelegere” cu Washingtonul și partenerii săi, Lavrov a avertizat că „vom trimite mesaje suplimentare dacă (occidentalii, n. red.) nu trag concluziile necesare”.
În urmă cu două săptămâni, Rusia a lansat noua sa rachetă hipersonică Oreshnik asupra orașului ucrainean Dnipro, ca răspuns la atacurile de pe teritoriul său.
La acea vreme, președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că rachetele Oreshnik zboară cu o viteză de zece ori mai mare decât cea a sunetului și nu poate fi interceptată de sistemele antiaeriene, amintește France24.
CITEȘTE ȘI:
Sursa foto main: Ministerul rus de Externe