Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luni, în cadrul ședinței Consiliului de Securitate al ONU, că lumea se află într-un prag „posibil chiar mai periculos” decât în timpul Războiului Rece.
La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că riscul de conflict între puterile globale este la un „nivel istoric”.
Totodată, Guterres, așezat lângă Lavrov în timpul ședinței, a criticat invadarea Ucrainei de către Rusia, acuzând că aceasta a provocat suferință și a dus la devastarea Ucrainei. Mai mult, secretarul general a acuzat Rusia că a acutizat criza economică cu care se confrunta lumea din cauza pandemiei de COVID, notează Reuters.
„Tensiunile dintre marile puteri sunt la cote istorice. La fel sunt și riscurile de conflict”, a declarat Guterres.
Ședința Consiliului de Securitate a fost prezidat de Lavrov, dat fiind că Rusia deține luna aceasta președinția rotativă a organismului.
„Ca în timpul Războiului Rece, am atins un prag periculos, posibil chiar mai periculos (decât atunci). Situația se înrăutățește odată cu pierderea încrederii în multilateralism. Să fim sinceri, nimeni nu a permis minorității occidentale să vorbească în numele întregii omeniri”, a avertizat Lavrov.
O serie de membri ai Consiliului de Securitate, inclusiv Statele Unite, Franța și Marea Britanie, au condamnat Rusia pentru războiul său împotriva Ucrainei.
„Convocatorul nostru ipocrit de astăzi, Rusia, a invadat Ucraina și a lovit în inima Cartei ONU”, a declarat ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, în fața Consiliului.
„Acest război ilegal, neprovocat și inutil, contravine direct celui mai sacru principiu al nostru: că un război de agresiune și cucerire teritorială nu este niciodată, niciodată acceptabil”, a spus ea.
Thomas-Greenfield a acuzat, de asemenea, Rusia că a încălcat dreptul internațional prin reținerea unor cetățeni americani, solicitând eliberarea reporterului Wall Street Journal Evan Gershkovich și a fostului militar Paul Whelan. Sora lui Whelan, Elizabeth, a fost prezentă la ședință.
În contextul în care Națiunile Unite încearcă să salveze acordul care permite exportul în condiții de siguranță al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, care ar urma să expire pe 18 mai, Guterres a cerut, de asemenea, continuarea implementării acelui acord și a unui pact aferent prin care Națiunile Unite s-au angajat să faciliteze exportul de cereale și îngrășăminte din Rusia, notează sursa citată.