Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a transmis că țara sa este pregătită să se bată cu tot Occidentul în Ucraina, dacă Vestul asta își dorește.
Șeful diplomației moscovite a făcut aceste afirmații agenției ruse de presă TASS.
„Este dreptul lor. Dacă vor pe câmpul de luptă, să fie pe câmpul de luptă!”, a afirmat Lavrov, care ocupă funcţia de ministru de Externe de 20 de ani.
El a vorbit în timpul unor audieri care au avut loc în Consiliul Federaţiei Ruse (Camera superioară a Parlamentului) cu privire la reconfirmarea sa în funcţie în noul Guvern al premierului Mihail Mişustin.
Rusia şi-a intensificat avertismentele privind pericolele unei confruntări directe cu NATO de când preşedintele francez Emmanuel Macron a admis posibilitatea ca, la un moment dat, să fie trimise trupe occidentale în Ucraina.
Kremlinul a indicat că trimiterea de trupe NATO în Ucraina ar fi o mişcare extrem de periculoasă. Preşedintele Putin a spus că aceasta ar putea duce chiar la cel de-Al Treilea Război Mondial.
De asemenea, Moscova anunță că urmăreşte îndeaproape o petiţie ucraineană care solicită o astfel de intervenţie.
Agenţia de presă RIA Novosti îl citează pe Lavrov afirmând că negocierile de pace cu privire la Ucraina, preconizate pentru luna iunie, în Elveţia, fără participarea Rusiei, reprezintă un ultimatum dat Moscovei.
El a comparat situaţia cu „mustrarea pentru un elev cu note proaste”, a cărui soartă este decisă de profesori în timp ce el nu se află în sala de curs.
„Nu puteţi vorbi aşa cu nimeni, mai ales cu noi. Conferinţa se rezumă la reafirmarea unui ultimatum pentru Rusia” – Serghei Lavrov
Kremlinul a transmis în mod repetat că nu a refuzat niciodată să negocieze cu autorităţile de la Kiev. Dar, după cum a declarat recent purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, nu există în prezent premise pentru începerea tratativelor, dat fiind faptul că un demers spre pace este exclus atât de Ucraina, cât şi de Occidentul colectiv, conform agenţiei de presă ruse.
Situaţia se poate schimba doar dacă Kievul ia în considerare noile realităţi de pe câmpul de luptă.
Moscova pretinde că Ucraina trebuie să accepte anexarea celor patru regiuni, plus pierderea peninsulei Crimeea.
În plus, Federația Rusă cere Ucrainei să își declare statutul de neutralitate și să reducă dimensiunea forţelor armate. Denazificarea și schimbarea actualei conduceri de la Kiev sunt alte cerințe puse de Rusia, potrivit presei ucrainene.
CITEȘTE ȘI:
Rusia a transferat ARME NUCLEARE la granița cu NATO. Mutare ofensivă făcută de Vladimir Putin