Serghei Lavrov: UE și Rusia au convenit să respecte suveranitatea Ucrainei
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că Rusia și Uniunea Europeană au convenit să respecte suveranitatea tuturor statelor, inclusiv a Ucrainei, potrivit agenției UNIAN.
”Am discutat despre Ucraina și am convenit că toți trebuie să respecte suveranitatea oricărui stat, inclusiv a Ucrainei, și să permită altor popoare să facă o alegere liberă cu privire la dezvoltarea statelor lor”, a declarat Lavrov, la sfârșitul unei reuniunii cu omologii săi europeni, la Bruxelles.
Ministrul rus de Externe a subliniat că Ucraina trebuie să-și ia deciziile, fără vreo influență din partea altor state.
„În ultimele zile, tot mai mulți afirmă că dacă Rusia nu s-ar fi implicat în afacerile Ucrainei, totul ar fi fost bine. Am arătat prin exemple cum ne comportăm noi și cum se comportă partenerii noștri, care sosesc la Kiev și împart biscuiți manifestanților din Piața Independenței, afirmând că poporul trebuie să facă o alegere liberă în favoarea Uniunii Europene. În legătură cu acest fapt, apare întrebarea dacă această liberă alegere există”, a afirmat ministrul rus.
De asemenea, Lavrov a declarat că în cadrul acestei reuniuni nu a fost abordat subiectul privind instalarea de către Rusia a unor sistemele de rachete în apropierea frontierelor Uniunii Europene.
„Ministerul rus al Apărării a oferit explicații suficiente. Astăzi (luni) acest subiect nu a fost discutat”, a afirmat Lavrov.
Întâlnirea dintre Lavrov și miniștrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene are loc în contextul refuzului Ucrainei de a semna Acordul de Asociere cu UE.
Puterea ucraineană a suspendat, brusc, la sfârșitul lui noiembrie, semnarea unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, aflat în pregătire de mai multe luni, pentru a se întoarce către Rusia. Această situație a provocat manifestații ale opoziției și o mobilizare fără precedent de la „revoluția portocalie” prooccidentală din 2004.
Moscova, acuzată de europeni că a efectuat presiuni asupra Kievului, insistă asupra „intereselor economice reale” ale unei aderări a Ucrainei, aflate în recesiune și amenințate de faliment, la Uniunea Vamală.