Serviciile americane de informații, speriate de manipulările rușilor. Alegerile prezidențiale, pe lista țintelor
Investigația încearcă să înțeleagă intenția și dimensiunea operațiunii ruse, care include instrumente ce permit accesarea ilegală a sistemelor folosite în cadrul procesului politic.
O operațiune rusă de răspândire a influenței în Statele Unite „este o posibilitate pe care o analizăm cu mare atenție,” a declarat sub protecția anonimatului un oficial din cadrul serviciilor de informații. De asemenea, oficialii americani examinează posibile perturbări ale procesului electoral, iar FBI-ul a alertat autoritățile locale și statale asupra unor potențiale amenințări cibernetice.
Oficialul citat anterior a avertizat că serviciile de informații nu afirmă că ar exista o „dovadă clară” a unor astfel de manipulari, și nici că ar exista planuri din partea Rusiei de a întreprinde astfel de acțiuni. „Însă chiar și numai un indiciu că cineva ar încerca să afecteze securitatea sistemului nostru electoral ar fi un motiv serios de îngrijorare,” a mai declarat oficialul american.
Intenția Kremlinului s-ar putea să nu fie de a influența rezultatul alegerilor într-o direcție sau alta, ci ar putea să dorească ca doar să cauzeze haos, fapt ce ar alimenta propaganda împotriva democrației de tip american, în special în statele din fosta Uniune Sovietică.
Moscova a negat că ar fi efectuat atacuri cibernetice în Statele Unite, președintele Vladimir Putin a catalogat acuzațiile formulate împotriva Rusiei drept o încercare de a „distrage atenția publicului”.
„Nu știu nimic despre asta, iar la nivel statal, Rusia nu a procedat niciodată astfel”, a declarat Putin pentru agenția de știri Bloomberg. Acesta a întrebat apoi dacă într-adevăr contează „cine a accesat ilegal acele informații”, în situația în care „cel mai important lucru este faptul că acel conținut a fost dezvăluit publicului”.