Ministrul federal de Interne, Nancy Faeser, a avertizat asupra pericolelor tot mai mari reprezentate de operațiunile rusești de informații în Germania.
„Vedem că regimul Putin devine din ce în ce mai agresiv”, a declarat Faeser pentru publicația Handelsblatt, conform Die Zeit. Declarațiile ministrului au venit în contextul în care șefii serviciilor de informații germane au apărut în fața Comisiei de control din Bundestag.
Comitetul din Bundestag care monitorizează activitatea celor trei servicii de informații se reunește în mod normal în spatele ușilor închise. Conținutul întâlnirilor sale este în general secret. Doar o dată pe an, șefii agențiilor răspund public la întrebările membrilor parlamentului.
„Autoritățile noastre de securitate folosesc resurse enorme pentru a ne proteja țara împotriva amenințărilor spionajului rusesc, a actelor de sabotaj și a atacurilor cibernetice”, a declarat Faeser.
Forțele de securitate și-au demonstrat deja vigilența și „au prevenit posibile atacuri cu bombă puse la cale de regimul rus în Germania, care vizau sprijinul nostru militar pentru Ucraina”, a spus ministrul.
La rândul său, Serviciul Federal de Informații (BND) a avertizat cu privire la escaladarea activităților rusești în Germania. Șeful Serviciului, Bruno Kahl, a declarat în fața Comisiei din Bundestag: „Kremlinul vede Occidentul și, prin urmare, Germania ca pe un inamic”.
„Observăm acțiuni agresive ale serviciilor de informații rusești”, a declarat președintele Oficiului Federal pentru Protecția Constituției (BfV), Thomas Haldenwang, în fața Comisiei parlamentare de control a Bundestagului. În special, spionajul și sabotajul în Germania, din partea agenților ruși au crescut – „atât cantitativ, cât și calitativ”, a spus el.
Președintele Serviciului de Contrainformații Militare (MAD), Martina Rosenberg, a raportat despre încercările îngrijorătoare ale serviciilor de informații străine de a spiona Bundeswehr-ul: „Urmăresc fie să investigheze livrările de arme germane către Ucraina, programele de instruire sau proiectele industriei de armament, sau să transmite un sentiment de insecuritate prin acte de sabotaj”.
Roderich Kiesewetter, vicepreședintele Comisiei parlamentare de control, a avertizat asupra riscului unor acte de violență în acest context: „Acte de sabotaj și asasinate sunt, prin urmare, probabile”, a declarat el pentru Handelsblatt.
Kiesewetter crede că serviciile de informații germane nu sunt suficient de bine echipate pentru a face față multitudinii de amenințări.
„Capacitățile noastre în domeniul contraspionajului sunt aproape zero, iar sancțiunile de descurajare sunt implementate fără tragere de inimă”, a spus Kiesewetter. El a cerut ca serviciilor de informații să le fie suplimentate fondurile, personalul și tehnica.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: