Serviciile de informații din SUA nu au găsit nicio probă a implicării Al-Qaida în atacul din Benghazi
Serviciile americane de informații nu au găsit niciun element care să dovedească faptul că Al-Qaida s-a aflat în spatele atentatului sângeros comis împotriva Consulatului Statelor Unite de la Benghazi (Libia) pe 11 septembrie, scrie în ediția de vineri seara Los Angeles Times, relatează AFP.
Acest atentat, în care au fost uciși patru americani, inclusiv ambasadorul Statelor Unite, a fost „efectuat cu succes cu un minimum de pregătire”, scrie cotidianul, care citează oficiali americani și martori sub protecția anonimatului.
„Niciun element nu arată ca agresorii să fi pregătit atacul cu zile sau luni înainte”, apreciază un oficial american citat de către ziar.
„Agresorii au dat dovadă de o mare dezorganizare”, afirmă un alt oficial. „Unii s-au alăturat atacului în timp ce se desfășura, alții nu erau înarmații, iar alții păreau interesați doar să jefuiască”, a adăugat el.
Majoritatea elementelor culese de către serviciile americane de informații sugerează că „agresorii au lansat atacul în mod oportunist, după ce au auzit vorbindu-se de violențele la sediul Ambasadei Satelor Unite la Cairo”, continuă el.
Astfel, după cinci săptămâni de anchetă, serviciile americane de informații nu au găsit absolut nicio probă a implicării rețelei teroriste Al-Qaida în acest atentat, subliniază cotidianul californian.
Atacul sângeros de la Benghazi a provocat o adevărată furtună politică în Statele Unite odată cu apropierea alegerilor prezidențiale de la 6 noiembrie.
Republicanii, prin intermdiul candidatului la președinție Mitt Romney, au reproșat Guvernului democrat al președintelui în exercițiu Barack Obama deficiențe în materie de securitate și informații înainte de luarea cu asalt a consulatului.
Ei au denunțat echipa lui Obama că a întârziat să recunoască faptul că a fost vorba despre un „atentat terorist”, imputând inițial acest atac unei manifestații împotriva filmului islamofob „Inocența musulmanilor” care ar fi degenerat, după care a conchis că este vorba despre un atac premeditat al unor militanți islamiști.