Potrivit unui oficial american citat de cotidianul german Bild în ediția de sâmbătă, James Clapper, directorul serviciilor americane de informații (DNI) a avertizat într-o directivă secretă că SUA nu se mai pot baza pe Germania să protejeze documentele clasificate, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.
O comisie parlamentară germană investighează în prezent acuzațiile potrivit cărora Agenția germană de informații externe BND a ajutat Agenția americană de securitate națională (NSA) să spioneze companii și oficiali guvernamentali europeni.
Potrivit Bild, Clapper și-a exprimat îngrijorarea, într-un document intern, cu privire la posibilitatea ca materiale clasificate americane să ajungă de la comisia parlamentară de anchetă în mâinile presei, reprezentând un pericol pentru interesele SUA.
„Ceea ce face Guvernul german aici este mai periculos decât dezvăluirile (fostului contractor al NSA Edward) Snowden”, precizează documentul.
Cea mai mare îngrijorare este legată de listele cu criterii de căutare pe care NSA a cerut BND să le folosească în activitățile de supraveghere desfășurate de la sediul său din Bad Aibling.
Parlamentarii germani de opoziție din comisia de anchetă au cerut Guvernului să publice listele NSA, care ar putea include date precum nume, numere de telefon și adrese IP.
Potrivit unui oficial citat de Bild, Clapper ar fi menționat de asemenea posibilitatea ca activitățile de supraveghere să fie transferate altor servicii „prietene”. El a adăugat că SUA au încetat deja unele proiecte comune cu BND și ar trebui să stabilească în ce domenii poate fi redusă sau încheiată cooperarea.
NSA a fost criticată în Germania încă din 2013, când informațiile secrete dezvăluite de fostul său contractor Edward Snowden au arătat tipul de activități desfășurate de agenția americană, inclusiv interceptarea telefonului cancelarului german Angela Merkel.