Sesiune extraordinară în Bundestag pe tema spionajului american, la 18 noiembrie
Deputații germani urmează să se reunească pe 18 noiembrie într-o sesiune extraordinară consacrată spionajului la care se livrează serviciile americane de informații, a anunțat luni un purtător de cuvânt al grupului parlamentar CDU al cancelarului Angela Merkel, relatează AFP.
Liderul grupului conservator din Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului) Volker Kauder și omologul său social-democrat Frank-Walter Steinmeier au ajuns la un acord în acest sens, a precizat aceeași sursă.
Până în prezent, doar cele două partide minoritare de opoziție (Verzii și Die Linke, stânga radicală) doreau o asemenea ședință.
O serie de oficiali politici evocă sau reclamă audierea fostului consultant al Agenției americane pentru Securitate Națională (NSA) Edward Snowden, aflat la originea informațiilor despre amploarea supravegherii practicate de această instituție.
Într-o conferință de presă guvernamentală obișnuită, organizată înainte de anunțarea acestei sesiuni extraordinare, un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției a declarat că nu există vreun obstacol juridic în calea invitării lui Snowden, „condiția fiind să aibă, acolo unde se află, o adresă la care să primească o invitație”.
În fața ziariștilor care râdeau, purtătorul de cuvânt a subliniat că nu este o „glumă”.
În aceeași conferință de presă, consacrată aproape integral scandalului NSA, purtătorul de cuvânt al lui Angela Merkel Steffen Seibert a revenit asupra întregii afaceri, de când Berlinul și-a exprimat suspiciunile cu privire la o posibilă supraveghere a telefonului mobil al cancelarului.
„Am obținut informații legate de cercetările Der Spiegel, revista care a dezvăluit cazul, la care continuăm să lucrăm”, a declarat el. „Verificăm dacă aceste informații se adeveresc. Dacă acesta va fi cazul, va fi extrem de grav, iar acest lucru va produce o ruptură a încrederii” între Germania și Statele Unite.
„Faptul că ambasadorul (Statelor Unite) a fost convocat la Ministerul de Externe (…) este un lucru rar și este (totodată) expresia marii îngrijorări pe care aceste informații ne-au provocat-o, în mod normal, dar și a urgenței ca acest caz să fie clarificat acum”, a subliniat el.
„Relația germano-americană durează de câțiva zeci de ani”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Nouă, germanilor, ne-a adus mari servicii și continuă să ocupe un loc central în politica noastră externă”, a insistat Seibert .
„Iar (…) din acest motiv este necesar să acționăm astfel încât să refacem această încredere acolo unde a fost afectată sau pierdută. Suntem optimiști în privința faptului că vom reuși acest lucru, în colaborare cu americanii”, a conchis purtătorul de cuvânt al lui Merkel.