Germania va ridica restricțiile impuse lucrătorilor sezonieri din Uniunea Europeană (UE) și din țările Schengen, începând de săptămâna viitoare, a declarat – miercuri – ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, care spune că cererea pentru produse regionale a crescut.
„Dar însămânțarea și recoltarea nu se întâmplă de la sine. Fermierii au nevoie de ajutor profesional sezonier, altfel va trebui să creștem importurile de produse alimentare”, a spus ea.
Decizia vrea să ofere sectorului agricol capacitatea de a se organiza, pe măsură ce fermierii se pregătesc să recolteze.
Odată cu debutul pandemiei de coronavirus, Germania a introdus restricții și a permis intrarea în țară a unui număr de maximum 80.000 de lucrători sezonieri.
În conformitate cu noile planuri, aprobate de cabinetul cancelarului Angela Merkel, angajatorii vor trebui să implementeze standarde stricte de igienă. Noile reguli se vor aplica până la 31 decembrie.
Anul trecut, aproape 300.000 de lucrători sezonieri au fost angajați în Germania, în special din România și Polonia, potrivit Mediafax.
Și anul acesta, mulți români s-au dus în Germania la cules de sparanghel, dar nu toți sunt mulțumiți de condițiile de muncă.
Noi strigăte de ajutor de la românii plecați la cules de Sparanghel în Germania. Mai mulți români au postat pe Facebook videoclipuri în care descriu situația de acolo.
Muncitorii spun că trăiesc în condiții inumane și vor să se întoarcă acasă, însă actele lor sunt la patronul care le-ar cere 300 de euro în schimbul acestora.
Românii au plecat în Germania la cules de sparanghel, după ce li s-a promis că vor câștiga 13,30 euro pe oră, dar când au ajuns acolo, li s-a spus că primesc doar 65 de cenți pe kilogram. Acum, românii vor să se întoarcă acasă, însă buletinele sunt la patronul fermei.
Sute de români angajați la cules de sparanghel în Germania s-au revoltat și acuză salariile mici primite. Dincolo de lefurile umilitoare, diaspora se declară nemulțumită și de condițiile mizere de lucru; oamenii se plâng că sunt exploatați „ca sclavii”!
Presa germană relatează pe larg despre revolta românilor. Luni, cotidianul Express a scris că aproape 300 de muncitori de la o fermă din Bornheim s-au răsculat împotriva angajatorului. Fermierul Claus Ritter a băgat în insolvență societatea comercială și, sub protecția legilor, nu le mai achită oamenilor salariile negociate.