Prima pagină » Știri externe » Sfârșitul supremației Facebook? Co-fondatorul companiei colaborează cu guvernul SUA pentru dezmembrarea rețelei sociale

Sfârșitul supremației Facebook? Co-fondatorul companiei colaborează cu guvernul SUA pentru dezmembrarea rețelei sociale

Sfârșitul supremației Facebook? Co-fondatorul companiei colaborează cu guvernul SUA pentru dezmembrarea rețelei sociale
Co-fondatorul Facebook, Chris Hughes, „colaborează cu guvernul Statelor Unite pentru dezmembrarea rețelei sociale" după ce l-a numit pe Zuckerberg, „ne-american", New York Times.

Chris Hughes, care a fost coleg de cameră cu Mark Zuckerberg în timpul studiilor la Harvard este unul dintre cei mai vocali opozanți ai dominației globale manifestate de Facebook. Într-un articol publicat în luna mai, Hughes, acum în vârstă de 35 de ani, a afirmat că Facebook deține un monopol și a făcut apel la organismele americane să desprindă rețeaua socială de platformele sale conexe, Instagram și WhatsApp.

Hughes a părăsit Facebook în 2007 și lucrează cu autoritățile americane într-un posibil caz anti-trust, potrivit jurnaliștilor de la New York Times.

Și alți specialiști în problemele anti-trust, ca Scott Hemphill și Tim Wu, ar fi implicați în pregătirea investigației. Potrivit acestora, Facebook a făcut mai multe achiziții pentru a-și asigura controlul asupra pieței.

Zuckerberg a fost obligat să apară în fața Congresului american în 2018 pentru a răspunde problemelor legate de expunerea datelor utilizatorilor.

Facebook a achiziționat Instagram pentru 1 miliard de dolari în 2012 iar doi ani mai târziu a încheiat o înțelegere pentru preluarea WhatsApp pentru suma de 19 miliarde de dolari.

Autoritățile americane investighează măsura în care platformele Facebook distrug competiția.

Departamentul de Justiție arată că ia în considerare „îngrijorarea generală” privind impactul rețelelor sociale, al motoarelor de căutare și al vânzărilor online.

Investigatori strând informații din partea publicului și al altor reprezentanți din domeniu.

Nu este cunoscut exact rolul lui Hughes în investigație dar se consideră că el poate face legătura cu foști angajați și competitori ai Facebook.

Dezvăluirile vin la o zi după ce Facebook a recunoscut că a fost deschisă o investigație anti-trust din partea Comisiei Federale de Comerț.

Compania a primit o amendă de 5 miliarde de dolari în urma scandalului Cambridge Analytica, Facebook fiind acuzat că a oferit date confidențiale ale utilizatorilor.

Cei de la Facebook au fost obligați să înființeze un organism independent care să se ocupe de confidențialitatea, organism asupra căruia Zuckerberg să nu poată avea niciun control.

Congresul american s-a arătat preocupat și de aspecte legate de companii precum Google sau Amazon.

Chris Hughes a lucrat cu Zuckerberg încă din 2002 pentru a construi Facebook. Acum, co-fondatorul rețelei susține că „puterea lui Mark nu are precedent și este ne-americană. Este timpul să fie dezmembrat Facebook”.

Hughes l-a acuzat pe Zuckerberg că a dus compania într-o direcție greșită din cauza colegilor care nu l-au contrazis: „Mark e un om bun. Dar sunt supărat că se concentrează pe creștere și sacrifică siguranța și politețea pentru mai multe accesări. Sunt îngrijorat că Mark s-a înconjurat cu o echipă care îi întărește convingerile în loc să i le pună la îndoială”.

Autor