Sfatul pe care Vladimir Putin i l-a dat premierului israelian Benjamin Netanyahu, după escaladarea conflictului din Siria
„Cei doi lideri au discutat despre situația din jurul acțiunilor forțelor aeriene israeliene, care au desfășurat atacuri cu rachete asupra unor ținte din Siria. Partea rusă a cerut evitarea oricăror pași care ar putea declanșa o nouă spirală periculoasă pentru toate confruntările din regiune”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.
Oficiul de presă al premierului Israelului a transmis că Netanyahu și Putin au convenit asupra continuării colaborării dintre armatele celor două state.
„Am vorbit recent cu președintele rus Vladimir Putin. Am convenit că va continua coordonarea securității între țările noastre. Am subliniat, în cadrul discuției cu Putin, că este dreptul și datoria noastră [a Israelului] să ne apărăm de atacurile din Siria”, a transmis Benjamin Netanyahu.
Sâmbătă, un avion de luptă israelian F-16 a fost doborât de către forțele siriene, după ce Israelul a desfășurat atacuri asupra unor „ținte iraniene” din Siria, potrivit armatei israeliene. Cei doi piloți ai avionului s-au catapultat și au reușit să ajungă în nordul Israelului. Este pentru prima dată când Israelul pierde un avion de luptă în conflictul din Siria.
Ulterior, Israelul a efectuat bombardamente masive în Siria ca ripostă la doborârea avionului militar. Armata israeliană a precizat că a fost „cel mai semnificativ atac” antisirian din ultimele decenii.
Israelul efectuează frecvent raiduri aeriene în Siria, argumentând că vizează transporturi de armament iranian spre mișcarea fundamentalistă șiită Hezbollah, activă în sudul Libanului, dar care oferă susținere militară Administrației Bashar al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente și teroriste. La rândul lor, Iranul și Siria sunt principalii susținători politici și militari ai regimului de la Damasc.