Sharbat Gula, celebra „fată afgană” a anilor ’80, a primit azil în Italia
Sharbat Gula, devenită celebră ca „fata afgană” după o fotografie cu chipul ei publicată în 1985 în National Geographic, a primit azil în Italia.
Decizia a fost luată de premierul Italiei, Mario Draghi, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului de la Roma, citat de CNN.
Fotografia lui Sharbat Gula, pe atunci în vârstă de 12 ani, un copil orfan dintr-o tabără de refugiați de la granița dintre Afganistan și Pakistan, a fost făcută în 1984 și publicată în anul următor pe coperta celebrei reviste.
Deși nimeni nu a știut numele ei timp de zeci de ani, Gula a fost găsită în Pakistan.
Acum, ea a reușit să ajungă la Roma, potrivit autorităților italiene.
„În 1985, datorită fotografiei lui Steve McCurry, care anul precedent o fotografiase într-o tabără de refugiați din Peshawar pentru coperta revistei National Geographic, Sharbat Gula a căpătat notorietate globală, până în punctul în care a devenit simbolul vicisitudinilor și conflictelor prin care treceau Afganistanul și oamenii săi.
Ca răspuns la solicitările societății civile și în special ale organizațiilor non-profit active în Afganistan care, după evenimentele din august, au primit apelul lui Sharbat Gula de a fi ajutată să părăsească țara, prim-ministrul a organizat transferul acesteia în Italia în contextul mai larg al programului de evacuare a cetățenilor afgani și al planului Guvernului de primire și integrare a acestora”, se arată într-un comunicat publicat de biroul lui Mario Draghi.
Jurnaliștii CNN au întrebat autoritățile de la Roma dacă și familia femeii a primit dreptul de a veni în Italia, dar încă nu au primit răspuns. Potrivit presei, Gula ar avea patru copii.
Sharbat Gula a revenit recent în atenția presei
În 2016, Steve McCurry, fotograful care a imortalizat-o pe Gula, a spus povestea din spatele fotografiei.
„Știam că are o privire incredibilă, o privire pătrunzătoare. Dar era o mulțime de oameni în jurul nostru, praful se învârtea în jur și era înaintea erei digitale, nu știai niciodată ce se va întâmpla cu filmul”.
McCurry a adăugat că a realizat cât de specială era fotografia abia când a developat filmul.
„I-am arătat-o redactorului National Geographic, iar el a sărit în picioare și a strigat «aceasta este următoarea noastră copertă»”, a adăugat el.
În 2016, autorităţile din Pakistan au arestat-o pentru falsificarea unei cărţi de identitate, un act disperat la care celebra „Afghan Girl” a recurs pentru a putea să trăiască în această ţară.
La acea vreme, președintele afgan, Ashraf Ghani, a întâmpinat-o la revenirea ei în țară și i-a promis o locuință, dându-i asigurări că va trăi demn și în siguranță în Afganistan.
Însă revenirea la putere a talibanilor a făcut-o pe Gula să ceară ajutor pentru a pleca din Afganistan.