Sheikh Hasina, anchetată pentru CRIMĂ. Ce transmite fosta șefă a Guvernului din Bangladesh

Publicat: 14 08. 2024, 09:53

Un tribunal din Bangladesh a deschis o anchetă cu privire la presupusul rol al fostului prim-ministru Sheikh Hasina în uciderea unui bărbat de către poliție în timpul protestelor care au dus la înlăturarea acesteia de la putere, a informat marți presa de stat.

Hasina, care a fugit din țară la începutul acestei luni după săptămâni de violențe în Bangladesh, este acuzată, împreună cu alți oficiali de rang înalt, de moartea proprietarului unui magazin alimentar, pe 19 iulie, potrivit agenției de presă Bangladesh Sangbad Sangstha, citată de CNN.

Plângerea, depusă marți la Tribunalul Metropolitan din Dhaka, este primul dosar legal înaintat împotriva fostului premier în contextul reprimării brutale a protestelor izbucnite luna trecută. Reprimarea acestor proteste a dus inclusiv la decese.

Aproximativ 300 de persoane au fost ucise în confruntări între studenți, susținători ai Guvernului și Poliția Militară. Cel puțin 32 dintre cei uciși erau copii, potrivit UNICEF.

Ancheta pentru crimă îl mai vizează și pe fostul ministru de Interne, Asaduzzaman Khan, secretarul general al partidului condus de Sheikh Hasina, dar și patru foști ofițeri de poliție.

Primul mesaj transmis de Sheikh Hasina după fugă

În primele ei remarci publice de la părăsirea Bangladeshului, Hasina a cerut marți o anchetă referitoare la „crimele atroce și actele de sabotaj” din timpul protestelor.

Declarația ei, postată pe X prin intermediul contului fiului ei, nu a menționat dosarul de crimă deschis împotriva ei. Cu toate acestea, ea a adăugat că actele de „sabotaj, incendiere și violență” au dus la situația în care „mulți cetățeni nevinovați ai țării noastre și-au pierdut viața”.

„Cer o investigație amănunțită pentru identificarea și aducerea în fața justiției a celor responsabili pentru aceste crime odioase și aceste acte de sabotaj”, a transmis Hasina.

Ceea ce a început ca un protest împotriva sistemului de cote propus de Guvern, care rezerva 30% din posturile din sistemul public pentru rudele veteranilor care au luptat în războiul de independență din 1971, a devenit o mișcare la nivel național pentru a o înlătura pe Hasina de la putere.

Răspunsul violent din partea autorităților nu a făcut decât să pună gaz pe foc, chiar dacă Guvernul a decis reducerea acestor cote.

Când protestele au escaladat, Hasina a dat vina pe opoziție pentru violențe și a decis blocarea accesului la internet la nivel național.

În cele din urmă, Hasina a fugit în India vecină, punând capăt guvernării de 15 ani.

Parlamentul țării a fost dizolvat, iar laureatul Nobel Muhammad Yunus conduce acum un Guvern interimar, urmând ca alegerile să aibă loc în 90 de zile.

Sursa foto: Shutterstock