Și Slovenia include România pe „lista roșie” și impune autoizolare pentru 14 zile
Autoritățile slovene au inclus România, începând de vineri, pe „lista roșie” a țărilor cu risc epidemiologic ridicat, astfel că toate persoanele, indiferent de cetățenie, care merg de aici în Slovenia sunt plasate obligatoriu în carantină pentru o perioadă de 14 zile, a anunțat Ambasada României la Ljubljana.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, noile condiții de intrare și de tranzit pe teritoriul Republicii Slovenia, intrate în vigoare la data de 31 iulie, vizează cetățenii care vin din state cu risc epidemiologic ridicat, printre care și România, alături de alte țări europene, precum Bulgaria și Luxemburg.
„Astfel, conform informațiilor comunicate public de către autoritățile slovene, cetățenii venind din România care intră în Republica Slovenia în scopul șederii (și nu al tranzitului) trebuie să intre în autoizolare timp de 14 zile la hotel sau în altă locație desemnată. Persoanele care nu pot indica o locație pentru efectuarea autoizolării vor fi plasate în carantină instituționalizată”, a transmis MAE.
Potrivit reprezentanților MAE, nu a fost stabilit un termen-limită, astfel că măsura este în vigoare până la o nouă reevaluare. „Orice modificare va fi comunicată”, a transmis MAE.
Excepții de la măsura autoizolării
Sunt exceptate de la măsura autoizolării/carantinei anumite categorii de persoane, cum ar fi persoanele aflate în tranzit sau transportatorii. Cu toate acestea, persoanelor cu simptome clare de infecție (febră, tuse etc.) nu le va fi permisă tranzitarea teritoriului Republicii Slovenia, a anunțat MAE.
Potrivit informării misiunii diplomatice a României în Slovenia, sunt exceptate de la măsura autoizolării:
- Persoanele aflate în trafic comercial sau activități care, la trecerea frontierei, prezintă o dovadă că desfășoară trafic sau activități în R. Slovenia sau în străinătate (certificat de înregistrare completă a serviciilor și certificat A1 în conformitate cu legea care reglementează furnizarea serviciilor la frontieră) și părăsesc R. Slovenia în 24 de ore de la intrare sau prezintă un rezultat negativ al testului SARS-CoV-2 (COVID-19). În cazul unei persoane angajate la o companie străină care furnizează un serviciu în R. Slovenia și care are reședința în R. Slovenia, aceasta trebuie să declare, la trecerea frontierei, adresa de reședință în R. Slovenia și un test negativ SARS-CoV-2 (COVID-19). Testele nu trebuie nu mai vechi de 36 de ore, efectuat într-un stat membru al Uniunii Europene, al spațiului Schengen sau de o unitate/ persoană autorizată de Institutul Național pentru sănătate publică
- Persoanele care sunt detașate sau revin dintr-o misiune în sectorul transporturilor internaționale și prezintă la trecerea frontierei „Certificatul pentru lucrătorii din sectorul transportului internațional”, prevăzut în anexa 3 la Comunicarea Comisiei privind coridorul verde privind protejarea sănătății și disponibilitatea bunurilor și serviciilor esențiale (JO C 96, 24.3.20, p. 1) sau orice alt document relevant care atestă că acestea au fost trimise de angajator;
- Persoanele care efectuează transport de mărfuri în/din R. Slovenia și transportatorii de mărfuri aflați în tranzit și părăsesc R. Slovenia în termen de 12 ore de la intrare;
- Persoanele care tranzitează R. Slovenia în termen de 12 ore de la intrare; 7. deținătorii de pașapoarte diplomatice (acreditați în R. Slovenia);
- Persoanele care furnizează servicii pentru care a fost eliberat un certificat de către ministerul competent și situația nefurnizării acestor servicii ar putea cauza daune sociale sau economice majore din cauza deciziei de carantină. Și aceste persoane trebuie să prezinte la trecerea frontierei și un test negativ SARS-CoV-2 (COVID-19), care nu trebuie nu mai vechi de 36 de ore, efectuat într-un stat membru al Uniunii Europene, al spațiului Schengen sau de o unitate/ persoană autorizată de Institutul Național pentru sănătate publică
Date de contact pentru asistență consulară
Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Ljubljana: +38615058294, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență (deces, accident cu victime, arestare), au la dispoziție telefonul de urgență al misiunii diplomatice: +38640980068.
Informații suplimentare cu privire la condițiile de intrare sau tranzit în Slovenia sunt disponibile la următoarele linkuri:
http://www.mae.ro/node/51929 , https://ljubljana.mae.ro/local-news/1433 , https://www.policija.si/eng/newsroom/news-archive/103470-crossing-the-state-border-during-the-coronavirus-epidemic.