Sikorski afirmă că interviul în care a făcut comentarii explozive despre Putin „nu a fost autorizat”

Publicat: 21 10. 2014, 12:37
Actualizat: 03 02. 2019, 02:44

„Interviul cu Politico nu a fost autorizat, iar unele dintre cuvintele pe care le-am spus au fost supra-interpretate”, a scris fostul ministru polonez de Externe într-un mesaj postat luni seara pe Twitter.

Între timp, Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului a catalogat interviul, într-o declarație pentru ziarul rusesc RBK, drept „prostii”. „Kremlinul nu intenționează să răspundă comentariilor făcute de către fostul ministru de Externe al Poloniei potrivit cărora, în urmă cu câțiva ani, președintele Vladimir Putin i-a propus premierului Donald Tusk să împartă Ucraina”, a spus rl.

Ben Judah, jurnalistul care l-a intervievat pe Sikorski pentru revista Politico, a declarat pentru postul TVN24 că „nu este sigur la ce s-a gândit Sikorski” când a spus că unele dintre comentariile sale au fost „supra-interpretate”.

Jurnalistul american a amintit totodată că, în Statele Unite, jurnaliștilor nu li se cere că „autorizeze” un interviu înainte să fie publicat, așa cum li se cere, teoretic, în Polonia.

Revista Politico a scris că Radoslaw Sikorski – care a devenit președintele Seimului (Camera inferioară a Parlamentului polonez) în septembrie după ce a fost timp de șapte ani ministru de Externe – a declarat că Putin i-a spus lui Donald Tusk în cursul unei vizite la Moscova, în 2008, pe când acesta era premier că „Ucraina este o țară artificială, că Liov este un oraș polonez și de ce să nu rezolvăm împreună”. Tusk urmează să fie președintele Consiliului European.

„Știam cum gândesc de ani de zile”, a spus Sikorski. Putin „a vrut ca noi să devenim participanți în această împărțire a Ucrainei”.

„Din fericire, Tusk nu a răspuns. Știa că este înregistrat”, a mai spus Sikorski.

Fostul șef al diplomației poloneze a mai declarat că actualul război civil din estul Ucrainei, în care forțe guvernamentale luptă împotriva rebelilor proruși susținuți de Moscova, „a început de fapt încă din 2008”.

La Summitul NATO de la București, în acel an, Putin „a susținut primul său discurs în care a afirmat că Ucraina este o țară artificială și că cea mai mare parte din aceste pământuri aparțin istoric Rusiei”.

Pe de lată parte, după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea, în martie, parlamentarul rus Vladimir Jirinovski a trimis o scrisoare Guvernelor Poloniei, României și Ungariei în care le propunea să împartă Ucraina cu Rusia.