După patru ani, apar primele referiri la celebru „sindrom Havana”, o boală misterioasă care l-a afectat până și pe medicul trimis de CIA să ancheteze ce se întâmplă la ambasada SUA din Cuba. În 2017, Paul Andrews (agent medical al CIA) a fost printre primii oameni trimiși la Havana să vadă ce-i cu seria de îmbolnăviri misterioase apărută printre diplomații americani de acolo.
Numai că, stupoare, medicul Paul Andrews (pseudonim) a ajuns chiar el să acuze simptome debilitante, la fel ca ceilalți membri ai ambasadei SUA.
Vorbind pentru CNN, agentul CIA susține că studiase deja în Statele Unite primele cazuri ale misteriosului „sindrom Havana” înainte să se ia decizia că trebuie să meargă în Cuba. În mod oficial, respectivele evenimente au primit eticheta de „incidente de sănătate anormale”.
Conform specialiștilor, sindromul Havana care a lovit personalul diplomatic american din Cuba prezenta o serie de simptome ce arătau că victimele au suferit leziuni cerebrale ce le afecta, printre altele, și echilibrul.
Paul Andrews a povestit pentru CNN că, în prima noapte petrecută la în Havana, s-a cazat într-o cameră de hotel și a mers la culcare în jurul orelor 23:30. Aproape de ora 05:00, medicul a fost trezit din somn de o durere puternică apărută în zona urechii drepte. A acuzat și stări de greață, dar și o durere de cap puternică, iar în câteva minute a început să audă un zgomot similar unui click; interesant, despre același click au pomenit și celelalte victime ale sindromului Havana.
„M-am gândit: «Nu se poate întâmpla așa ceva». Și am stat pe marginea patului pentru un minut, iar lucrurile se înrăutățeau din ce în ce mai mult. Sunt cu adevărat neîncrezător. Și am început să mă gândesc, «oare e un vis»? Nu aveam nicio idee” – medicul Paul Andrews
Medicul Paul Andrews povestește că ulterior s-a dus la baie, având căști pe urechi, pe care le-a ținut timp de circa 45 de minute. Dar zgomotul puternic tot nu a dispărut! La 06:00, medicul a decis să plece din hotel, însă starea în care se afla nu-i permitea nici măcar să își facă bagajele. Cu greu a reușit să iasă din cameră, doar că în drum spre ieșire nu a putut nici măcar să-și dea seama dacă trebuie să împingă sau să tragă de uși. „Atunci am realizat că sunt foarte dezechilibrat”, a povestit el.
Întors în America, l-a contactat pe un coleg doctor din Florida, împreună cu care lucrase la cazul „Havana”, cerându-i ajutorul.
Abreviate AHI, aceste incidente au rămas și azi un mister și motiv de dezbatere aprinsă în interiorul CIA. Potrivit CNN, unele teorii vorbesc despre dureri cauzate de o „energie electromagnetică pulsatorie” emisă de o sursă externă.