Prima pagină » Știri externe » Singura țară din lume în care președintele nu are voie să intre. A fost arestat la graniță

Singura țară din lume în care președintele nu are voie să intre. A fost arestat la graniță

Singura țară din lume în care președintele nu are voie să intre. A fost arestat la graniță
Liberland este autoproclamata republică dintre Serbia și Croația de doar 7 kilometri pătrați. Vit Jedlicka este întemeietorul și președintele acestei utopii libertaniene. Problema lui recentă este că îi este banată intrarea-ieșirea din propria țară, de către autoritățile sârbo-croate.

Totul a început când, în vara lui 2015, Vit Jedlicka, iubita lui și niște prieteni au împlântat în pământ drapelul noii republici și și-au ales președintele. O lume fără taxe, controlul armelor și cu Bitcoinul drept monedă națională. De atunci, peste un milion de locuitori online și ambasadori în toată lumea are Liberland. De fapt, republica lui Vit caricaturizează ideea de graniță și naționalism prost înțeles, mai ales după războiul din Iugoslavia de o barbară cruzime, o luptă oarbă pentru naționalitate și graniță. Poți să aparții lumii tale și-n același timp să te joci de-a teritoriul. Ce granițe poate avea acest joc social, apartenența la o lume virtuală, ideală?

Problema este că însuși președintele nu are cum ajunge în propria țară. De vrea să participe în carne și oase la diverse conferințe ale Libertanienilor din toată lumea, ieșirea din propria țară-întoarcerea devin imposibile. Vit a fost arestat chiar. Cei care intră dinspre Croația în Liberland sunt arestați. Nici Serbia nu se arată mai generoasă. Poliția de frontieră este vigilentă în ceea ce privește mișcarea înspre-dinspre Liberland, așa că cea mai sigură cale pare calea apelor.

Viitorul Republicii este incert, bineînțeles, dar important este ceea ce utopianul Vit poate face în social media și-n realitatea virtuală nou creată. Influența sa poate fi vizibilă prin ceea ce el numește „regional macro-economic conference” pe care el o va organiza pentru a găsi soluții de ieșire a zonei balcanice din actuala „depresie” economică.

 

Citește și