Singurul aliat al Coreei de Nord îi pune în vedere Phenianului să îi protejeze ambasada
China a anunțat duminică faptul că a cerut Coreei de Nord să garanteze securitatea diplomaților săi, după ce Phenianul s-a declarat incapabil să asigure securitatea ambasadelor începând de la 10 aprilie, în caz de conflict, relatează AFP.
„Guvernul chinez a cerut deja Coreei de Nord să asigure de îndată securitatea diplomaților chinezi în Coreea de Nord, confrom Convenției de la Viena, dreptului și practicilor internaționale”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei, citat într-un comunicat postat pe site-ul ministerului.
Ambasada Chinei funcționează în continuare „normal”, a precizat el.
Într-o convorbire telefonică cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon, ministrul chinez de Externe Wan Yi și-a exprimat o „mare îngrijorare” cu privire la tensiunile în creștere în peninsula coreeană.
„Ne opunem oricărui act și oricărei declarații provocatoare ale oricărei părți din această regiune și nu permitem perturbări la porțile Chinei”, a declarat el, potrivit unui comunicat oficial difuzat sâmbătă seara.
Potrivit New York Times, Statele Unite exercită presiuni asupra Chinei ca, la rândul ei, să exercite presiuni asupra regimului stalinist nord-coreean, altfel riscând să fie nevoită să se resemneze cu o suplimentare a prezenței americane în imediata sa vecinătate.
Beijingul este singurul aliat al Phenianului, principalul său partener comercial și donator de fonduri.
Coreea de Nord, care a instalat a doua rachetă cu rază medie de acțiune pe coasta de est și amenință cu efectuarea unor lovituri, inclusiv nucleare, împotriva unor obiective americane, a avertizat vineri că nu mai poate garanta securitatea misiunilor diplomatice din Phenian începând de la 10 aprilie.
Majoritatea guvernelor străine vizate au sugerat că nu intenționează să își retragă personalul de la Phenian imediat, inclusiv cele șapte state membre UE prezente în Correa de Nord (Germania, Marea Britanie, Suedia, Polonia, România, Cehia și Bulgaria).
ONU nu intenționează, de asemenea, să evacueze. Personalul ONU în Coreea de Nord „rămâne angajat în activitatea sa umanitară și de dezvoltare în întreaga țară”, a declarat Martin Nesirky, un purtător de cuvânt al ONU, la New York.