Singurul loc în care nord-coreeni și sud-coreeni trăiesc în pace se află chiar în Coreea de Nord

Publicat: 28 03. 2013, 09:54
Actualizat: 03 07. 2013, 22:11

Complexul industrial Kaesong, administrat în comun de Coreea de Nord și Coreea de Sud, situat în apropierea frontierei, funcționa în mod normal joi, în pofida suspendării ultimului telefon direct între cele două țări, potrivit unor oficiali, relatează AFP.

Aproximativ 160 de sud-coreni au traversat joi dimineața frontiera în Coreea de Nord, unde se află Kaesong, un parc indistrial finanțat de către Seul, creat în urmă cu un deceniu.

„Mișcările către Kaesong au loc normal”, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul Ministerului sud-coreean al Unificării, însărcinat cu relațiile între cele două Corei.

Suspendarea de către Phenian, miercuri, a liniei telefonice între armatele nord-coreeană și sud-coreeană, ultima legătură directă între cele două țări, produce temeri cu privire la perturbarea activităților complexului.

Această linie de comunicare era utilizată zilnic pentru a furniza nord-coreenilor numele persoanelor ce doresc să meargă la Kaesong, pentru a le fi garantată securitatea traversării uneia dintre cele mai militarizate zone din lume.

O linie telefonică civilă a fost utilizată joi pentru transmiterea numelor către grăniceri, prin intermediul comitetului de conducere de la Kaesong, potrivit Ministerului Unificării.

„Acest lucru înseamnă că procedurile de intrare și ieșire devin un pic mai constrângătoare, deoarece lista cu persoane trebuie să parcurgă o etapă suplimentară”, a adăugat oficialul citat.

Totuși, ministerul a solicitat în mod oficial Phenianului să restabilească linia telefonică, apreciind că întreruperea acesteia ar putea aduce atingere „stabilității operațiunilor” de la Kaesong, unde peste 50.000 de nord-coreeni muncesc pentru mici întreprinderi sud-coreene, în principal în sectorul manufacturier (haine, încălțăminte, ceasuri, ustensile de bucătărie).

Creat în 2002 și deschis în 2004, Kaesong este menit să simbolizeze reconcilierea celor două Corei. Complexul a continuat să funcționeze, în pofida crizelor repetate între cele două țări.

De la începutul lui martie, când au fost adoptate noi sancțiuni ONU împotriva Phenianului, Coreea de Nord și-a intensificat retorica belicoasă, amenințând în mod regulat Seulul și Washingtonul, aliatul acestuia, cu „lovituri militare” și un „război total”.

Aceste sancțiuni ONU reprezintă un răspuns la testul nuclear efectuat pe 12 februarie de către nord-coreeni. Tensiunile din peninsulă s-au intensificat la începutul lui decembrie, în urma unei lansări cu succes a unei rachete cu rază lungă de acțiune de către Phenian, o acțiune interzisă de sancțiuni ONU adoptate anterior.