Prima pagină » Știri externe » Singurul lucru despre care susținătorii Brexit spuneau că nu se va întâmpla e pe cale să aibă loc. ANALIZĂ

Singurul lucru despre care susținătorii Brexit spuneau că nu se va întâmpla e pe cale să aibă loc. ANALIZĂ

Singurul lucru despre care susținătorii Brexit spuneau că nu se va întâmpla e pe cale să aibă loc. ANALIZĂ
Brexit va trimite Marea Britanie pe o pantă descendentă în ceea ce privește puterea economică, de pe locul 5 până pe 8 în „liga mare" a celor mai puternice economii ale lumii până la sfârșitul următorului deceniu, arată o nouă analiză economică îngrijorătoare dată publicității recent. Analiștii economici din Regatul estimează că în viitor Franța va depăși UK în clasamentul puterilor economice, Brazilia și India vor continua să se aprecieze ca economii din ce în ce mai mari, iar Statele Unite vor fi detronate de pe primul loc până în 2030.

Specialiștii de la Centrul de Cercetare în Economie și Afaceri (Cebr) au ajuns la concluzia că previziunile economice pentru Marea Britanie vor fi afectate de impactul negativ al Brexitului asupra valorii lirei. De la referendumul de pe 23 iunie la care britanicii au decis ieșirea din Uniunea Europeană moneda britanică a scăzut cu 18% în raport cu dolarul american și cu 10 procente față de euro. 

Ca un rezultat care va apărea în viitorul apropiat, economiștii de la Cebr au identificat faptul că sectorul de consum – care în istoria recentă a fost principalul motor al creșterii economice din Regat – va fi strâmtorat începând cu anul următor, pe măsură ce deprecierea monedei determină o explozie a inflației. 

Franța va ajunge, astfel, pe cale să devanseze Marea Britanie, devenind a cincea cea mai mare economie, se mai arată în raport, însă UK este așteptat să își revină și să întreacă din nou Hexagonul cinci ani mai târziu, cu toate că nu se întrevede că va mai ajunge la nivelul din 2015. 

Președintele Cebr, Douglas McWilliams, a declarat, citat de The Independent, că economia chineză rămâne favorită la titlul de cea mai puternică din lume, pe când India va ajunge până în 2024 pe locul al treilea. „Înainte de 2030, Coreea și Brazilia vor depăși atât Marea Britanie, cât și Franța, Indonezia va ajunge în top 10, iar Filipine în top 20″, a adăugat acesta. 

Raportul Cebr „World League Table” care analizează evoluția economică a 188 de țări estimează că Marea Britanie va ocupa locul 7 în clasament între 2017 și 2025, înainte să alunece până pe poziția a 8a în 2030, iar despre Statele Unite previziunile arată că își vor păstra titlul de cea mai mare economie din lume până în jurul anului 2030, atunci când China va ajunge cap de listă. 

Comerțul global se va extinde într-un ritm ceva mai lent în anii următori, pe măsură ce politicile protecționiste determinate mai ales de președintele ales al SUA, Donald Trump, vor împiedica dezvoltarea la acest capitol, mai arată experții de la Cebr. În plus, despre Rusia se estimează că va ajunge pe locul 14 în topul celor mai puternice economii până în 2030, după ce anul viitor va urca pe locul 12, mai arată analiștii. 

Banca Angliei a estimat în noiembrie că inflația în Marea Britanie va atinge aproape 3% în 2017, în vreme ce Institutul Național de Cercetare Economică și Socială a precizat că aceasta ar putea atinge aproape 4% până anul viitor. 

Citește și