Prima pagină » Știri externe » Sirieni care fug de războiul din țara lor au găsit o nouă cale de a ajunge în Europa: nu-i putem opri să intre

Sirieni care fug de războiul din țara lor au găsit o nouă cale de a ajunge în Europa: nu-i putem opri să intre

Sirieni care fug de războiul din țara lor au găsit o nouă cale de a ajunge în Europa: nu-i putem opri să intre
Sirieni care fug de războiul din țara lor au găsit o nouă cale de a ajunge în Europa: nu-i putem opri să intre

„Aproximativ 150 de persoane au traversat frontiera până în prezent, anul acesta, majoritatea sirieni”, a declarat luni pentru AFP Hans Møllebakken, șeful poliției din Kirkenes, în apropiere de postul de frontieră Storskog, în Marele Nord, la peste 4.000 de kilometri distanță de Damasc.

„Numărul lor a crescut puternic anul acesta”, a spus el.

Doar aproximativ 12 solicitanți au folosit, în 2014, această rută care a fost, pe vremea Războiului Rece, una dintre singurele zone de frontieră directe dintre fosta URSS și NATO. La această latitudine, temperaturile pot atinge până la minus 15 grade Celsius, iarna.

Dintre imigranții sirieni, „o parte trăia în Rusia de ani de zile, iar alții au luat avionul din Orientu Mijlociu până la Moscova, apoi au călătorit până la Murmansk (un oraș important din nord-vestul Rusiei), pentru a ajunge la Kirkenes”, a declarat Hans Møllebakken.

Cum trecerea frontierei le este interzisă pietonilor, unii imigranți o traversează pe bicicletă, „exploatând o breșă în legislație”, a adăugat polițistul.

Poliția din Kirkenes a confiscat aproximativ 20 de biciclete. Ea a aplicat totodată amenzi în valoare de până la 6.000 de coroane (aproape 650 de euro) unor ruși și norvegieni recidiviști, care au trecut cu ajutorul vehiculelor lor, în schimbul unor sume de bani, solicitanți de azil.

Aceștia din urmă sunt conduși la Oslo, temporar, unde li se înregistrează cererile, înainte să fie procesate.

Potrivit autorităților norvegiene în domeniul imigrației, un pic peste 1.000 de sirieni au cerut azil în această țară scandinavă de la începutul anului.

În aceeași perioadă, peste 300.000 de imigranți de diverse naționalități au traversat Mediterana, iar peste 2.500 de persoane au murit pe mare încercând să ajungă în Europa, potrivit unui bilanț prezentat vineri de către Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR).

Citește și