Situația economică din Turcia continuă să se deterioreze, iar numărul cetățenilor care sunt sub pragul sărăciei crește tot mai mult.
Astfel, s-a ajuns în situația în care unele supermarketuri din țară au început să monteze sisteme antifurt la produse precum brânzeturi, cafea, ciocolată, ulei sau chiar fructe uscate.
Motivul pentru care a fost luată această decizie este inflația, care a dus la scumpirea acestor produse atât de mult încât mulți turci nu își mai permit să le cumpere, scrie G4Media.
Devalorizarea lirei turcești a depășit 45-50% și, deși exporturile au crescut cu 17%, așa cum planificase președintele Recep Tayyip Erdogan, importurile au crescut cu 55%, lucru neanticipat de Guvern.
Potrivit sursei citate, chiar și turcii bogați sunt afectați de situație, dar pentru oamenii de rând, problema este extrem de gravă. Inflația a crescut cu 17% într-o singură lună, potrivit unor date neoficiale.
Recent, Erdogan a anunțat că Guvernul face eforturi pentru a ține inflația sub control, dar a recunoscut că „o vreme va trebui să suportăm cocoașa inflației”.
„Ne spune că vom avea o cocoașă a inflației și recunoaște că nu poate împiedica scumpirile. Acesta este motivul pentru care prețurile cresc… Erdogan este ca un supermarket. Ne spune una, alta. Are tot ce cauți!”, a comentat ironic președintele partidului DEVA și fostul consilier al lui Erdogan, Ali Babacan.
Inflaţia a atins 48,7% în Turcia în urma reducerilor ratelor dobânzii, cel mai ridical nivel după ce partidul preşedintelui Erdogan a venit la putere acum mai bine de două decenii. Doar într-o singură lună inflația a crescut cu 17% conform datelor neoficiale.
Noile date despre inflaţie au fost anunţate la numai câteva zile după ce Erdogan l-a demis pe şeful Institutului Turc de Statistică. Astfel, inflaţia a depşit toate scenariile sumbre ale analiştilor şi a ajuns la cel mai mare nivel din aprilie 2002 până acum.