Sistemul Patriot donat Ucrainei a ajuns la destinație. România se așteaptă de la SUA să primească un echipament de apărare similar
Volodimir Zelenski a mulțumit statului român pentru donarea sistemului Patriot de apărare antiaeriană. Ucraina va putea să intercepteze rachetele lansate de Federația Rusă.
„Mulțumesc fiecărei țări care ne ajută cu adevărat cu apărarea aeriană. Mulțumesc în special României pentru Patriot”.
Zelenski îi solicită României să ia parte activ la apărarea Ucrainei de bombardamentele rusești
Totodată, președintele ucrainean a solicitat României să doboare rachetele și dronele rusești care pătrund în spațiul ucrainean. Oficialii de la Kremlin au avertizat că implicarea statelor membre NATO în combaterea bombardamentelor rusești ar atrage alianța într-un război direct cu Federația Rusă.
Guvernul României se așteaptă să primească un alt sistem la schimb. Reamintim că la solicitarea președintelui american Joe Biden din vară, CSAT a decis să doneze sistemul de apărare pe 20 iunie, deși a constatat că ar putea face România „vulnerabilă operațional”. CSAT a solicitat Statelor Unite să ofere României la schimbul unui sistem de apărare în valoare de 1 miliard de dolari un sistem similar sau echivalent.
România vrea un nou sistem Patriot la schimb sau „un echipament similar”
România ar urma să înlocuiască sistemul Patriot cu altul, într-o configurație similară și cu fonduri externe nerambursabile. Recepția ar putea costa 60 milioane de dolari. Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul Guvernului pe 3 septembrie privind donarea sistemului de rachete sol-aer. Au fost 245 de voturi pentru, 29 împotrivă şi o abţinere.
Pe 5 septembrie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind transferul sistemului de apărare anti-aeriană sol-aer. România a achiziționat șapte sisteme Patriot de la Statele Unite cu aproape 4 miliarde de dolari, dar numai patru au sosit și doar două dintre ele au devenit operaționale. Iar acum, unul a fost acum cedat Ucrainei.
MIM-104 Patriot este un sistem de rachete sol-aer (SAM) utilizat de Armata Statelor Unite și de mai multe state aliate. Este fabricat de contractorul de apărare american Raytheon și este introdus în sistemul de apărare SUA din 1984. Se așteaptă ca sistemul să rămână operațional până cel puțin în 2040. Sistenul utilizează o rachetă avansată de interceptare și sisteme radar de înaltă performanță. A fost utilizat cu succes de SUA împotriva rachetelor irakiene în războiul din Irak din 2003, de Israel pentru interceptarea rachetelor lansate de grupările teroriste Hamas și Hezbollah și de Arabia Saudită împotriva atacurilor cu rachete lansate de rebelii Houthi.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și:
Ion Cristoiu: „România nu va primi un alt sistem PATRIOT la schimb”