Homosexualitatea a fost deja declarată ilegală în Brunei, iar sentința era reprezentată de o condamnare la închisoare îndelungată. Cu toate acestea, țara se află în procesul de introducere a unui sistem de tip Sharia pentru pedepsele penale.
Grupurile pentru drepturile omului au denunțat această mișcare, inclusiv organizația Amnesty International, care a descris noile pedepse ca fiind „atroce” și „inumane”.
Se spune că relațiile între persoane de același sex ar deveni o infracțiune capitală care ar putea fi pedepsită prin biciuire sau prin bătaia cu pietre.
Organizația Amnisty a avetizat că alte legi noi care ar putea fi adoptate în Brunei ar permite amputarea ca pedeapsă pentru jaf sau furt – o sentință care ar fi dată și copiilor.
Un susținător pentru drepturile omului, Peter Tatchell, a declarat că introducerea pedepsei cu moartea pentru homosexualitate în Brunei a fost un „pas înapoi scandalos care va afecta reputația internațională a țării”.
„Ar putea avea efecte economice negative”, a adăugat acesta. „Angajații talentați din comunitatea LGBT vor migra în străinătate, ajutorul străin și comerțul vor scădea, iar veniturile din turism se vor diminua pe măsură ce turiștii occidentali stau departe.”
„Brunei este țară membru al Commonwealth-ului. Această lege încalcă clauzele privind egalitatea și nediscriminarea din Carta Commonwealth-ului. Secretarul general trebuie să vorbească împotriva amenințării drepturilor omului care se întâmplă în Brunei față de persoanele LGBT+.”
Sultanul Hassanal Bolkiah, care guvernează Brunei prin monarhia absolută, a introdus pentru prima dată măsuri conform Codului Penal Sharia (n. r. care preia pedepse, și nu numai, menționate în Coran) în 2014, impunând amenzi sau condamnări la închisoare, pentru fapte precum sarcina în afara căsătoriei sau a nu te ruga în zilele de vineri.
Țara este de mult timp cunoscută pentru politicile conservatoare, cum ar fi interzicerea vânzării de alcool și deja implementează „bătaia cu bățul” ca o pedeapsă în temeiul legilor seculare pentru mai multe infracțiuni.
Foto: Hepta