Situația din Europa, văzută de Soros: „Trebuie să se trezească și să recunoască faptul că este atacată”
„Europa trebuie să se trezească și să recunoască faptul că este atacată de Rusia. Liderii europeni nu tratează corect situația și dacă nu vor acorda un program de sprijin impresionant în schimbul unui plan de reforme agresive, Ucraina probabil se va prăbuși”, a afirmat Soros într-un articol publicat în publicația New York Review of Books.
Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk, aflat în Germania pentru a solicita suplimentarea programului internațional de salvare condus de FMI, în valoare de 17 miliarde de dolari, a spus că conflictul separatist este o amenințare pentru Europa și că populația din estul țării este „ostatică teroriștilor ruși”.
Cancelarul german Angela Merkel a apreciat eforturile noului guvern de la Kiev de continuare a măsurilor de reformare a economiei, într-o conferință de presă comună cu Iațeniuk.
Economia Ucrainei s-a contractat anul trecut cu 7,5%, potrivit băncii centrale, conflictul din estul țării decimând industria concentrată în regiune, iar guvernul vrea suplimentarea programului de ajutor cu 15 miliarde de dolari.
Comisia Europeană a propus deja acordarea Ucrainei a unor împrumuturi suplimentare de 1,8 miliarde de euro, în acest an și în 2016. Furnizarea ajutorului, care necesită acordul Parlamentului European și al Consiliului European, va depinde de respectarea de către Ucraina a condițiilor programului cu FMI, care prevăd măsuri precum consolidarea fiscală, schimbări în industria energiei și cea bancară.
Vizita lui Iațeniuk în Germania coincide cu sosirea la Kiev a unei delegații a FMI. Autoritățile ucrainene vor să obțină deblocarea a trei tranșe din programul cu FMI cel mai devreme în această lună, din care două au fost amânate anul trecut din cauza duratei negocierilor de formare a guvernului, în urma alegerilor anticipate.
„Ne aflăm într-o situație financiară critică. Timpul este esențial”, a spus miercuri ministrul de Finanțe Natalie Jaresko.
Suplimentarea ajutorului nu va necesita restructurarea datoriilor în valută, a spus Jaresko, adăugând că guvernul răspunde îngrijorării creditorilor prin tratarea unor probleme vechi, precum corupția, evaziunea fiscală și întârzierile apărute în vânzarea unor active de stat.