Situația ECONOMICĂ se deteriorează în zona euro / Activitățile de producție s-au redus, pe fondul scăderii cererii
Ritmul activităților economice încetinește în zona euro, ceea ce ar putea anticipa o recesiune, în contextul reducerii producției în sectorul privat și al diminuării cererii, conform unui raport realizat de agenția de evaluare S&P pe baza datelor furnizate de grupul Hamburg Commercial Bank (HCOB).
”Sectorul privat din zona euro a continuat să își reducă activitățile la sfârșitul trimestrului al treilea, în contextul în care reducerea cererii a generat noi scăderi ale activităților. Diminuarea generală a producției s-a înregistrat în primul rând în sectorul industrial, dar au fost scăderi și în sectorul serviciilor pentru a doua lună consecutivă. Chiar dacă firmele au continuat să suplimenteze nivelul angajaților în septembrie, ritmul creării locurilor de muncă a fost doar marginal (…)”, arată raportul de evaluare a achizițiilor în zona euro, elaborat de agenția de rating S&P pe baza datelor furnizate de grupul Hamburg Commercial Bank (HCOB).
Zona euro se confruntă cu scăderea cererii
Factorul central care generează scăderea activităților economice este ”deteriorarea cererii din partea clienților”. Indicele General referitor la Puterea de Achiziție a Managerilor (PMI) este, în septembrie, la nivelul de 47,1 puncte, în creștere ușoară de la 46,7 în august, dar semnalând ”o scădere semnificativă a activităților companiilor”. Producția este în scădere continuă de patru luni. Orice punctaj sub nivelul de 50 indică scădere economică.
Activitățile economice scad în Germania și Franța
Principalele economii ale zonei euro – Germania și Franța – au generat scăderea generală a activităților economice în septembrie. ”Producția este în scădere în Germania de trei luni, într-un ritm semnificativ, deși situația este puțin mai bună comparativ cu precedenta perioadă de evaluare. (…) Scăderea activităților de producție în Franța este mai accentuată, în cel mai accelerat ritm din noiembrie 2020 până acum. În restul națiunilor din zona euro, activitățile economice au fost stabile în septembrie”, arată raportul.
Analist: Situația economică este complicată, dar există semnale de optimism
”Datele indicelui PMI în domeniul serviciilor în zona euro generează o imagine sumbră, dar nu este totul atât de grav. Desigur, activitățile economice au scăzut din nou, iar noile activități de afaceri se restrâng de trei luni. Cu toate acestea, companiile fac angajări în septembrie într-un ritm mai intens decât în august. Companiile manifestă încă o anumită reziliență și optimism în contextul scăderii cererii”, afirmă dr. Cyrus de la Rubia, economist-șef la grupul bancar Hamburg Commercial Bank (HCOB).
”Ne așteptăm ca zona euro să se confrunte cu o scădere economică în trimestrul al treilea. Prognoza noastră, care include analize bazate pe cifrele Indicelui PMI, indică o scădere economică de 0,4% comparativ cu trimestrul al doilea”, a subliniat dr. Cyrus de la Rubia.
Conform estimărilor Comisiei Europene, zona euro ar urma să aibă o creștere economică de 0,8% în 2023 (revizuită în scădere de la 1,1%). În trimestrul al doilea, zona euro a înregistrat o creștere economică de doar 0,3% comparativ cu trimestrul anterior. În 2024, zona euro ar putea avea o creștere economică de 1,3%, potrivit estimărilor actuale.
Citește și: