„Situația poate degenera rapid”: Guvernul spaniol, companiile și agențiile de rating au dezlănțuit ofensiva amenințărilor asupra Cataloniei. Firmele germane se tem de un șoc mai mare decât Brexitul
Guvernul central spaniol, companii și agenții de rating deopotrivă au trimis catalanilor mesaje de intimidare. Fitch și S&P, două dintre cele mai mari agenții de rating din lume, au avertizat că ar putea retrograda calificativul datoriei suverane a Cataloniei deoarece tensiunile politice dintre guvernul local și cel central „se vor înrăutăți probabil pe termen scurt”, ceea ce ar putea duce la întreruperea fluxului de lichidități de stat către provincia al cărei guvern local vrea separarea de Spania. Catalonia este una dintre cele mai bogate și industrializate regiuni ale Spaniei, dar și una dintre cele mai îndatorate. Pentru că datoriile sale au un calificativ nereÂcomandat investițiilor, provincia nu se poate finanța direct de pe piețe și depinde de guvernul central. RetroÂgradarea calificativului va înrăutăți situația financiară a Cataloniei. Eforturile pentru independență, printre care un referendum ilegal, ale guvernului regional au creat în Spania cea mai gravă criză politică din ultimele decenii. Provincia contribuie cu aproximativ 19% la PIB-ul spaniol și atrage cei mai mulți turiști.
Madridul, deși și-a îndulcit tonul și și-a cerut iertare pentru bătăile administrate de poliția antirevoltă votanților catalani în referendumul ilegal pentru independență, a reacționat hotărât pe alt front: printr-un decret a făcut mai ușor pentru companii să-și mute sediile din Catalonia în alte părți ale țării, scrie presa spaniolă. Unele companii mari, printre care o bancă, spun că vor face exact așa. Afacerile care-și transferă baza fiscală reprezintă lovituri date bugetului regiunii. Decretul ar fi proiectat special pentru Caixabank, una dintre cele mai mari instituții de credit spaniole, deoarece permite băncii să-și transfere baza legală și fiscală afară din regiunea pe care președintele catalonez Carles Puigdemont o vrea separatistă fără o întâlnire a acționarilor, așa cum se prevede în statutul companiei. După acest pas făcut de Madrid, Caixa, a treia bancă în funcție de mărime, a anunțat că se va muta la Valencia, notează The Guardian. O altă bancă, Sabadell, a luat o decizie asemănătoare.