Situația umanitară din Afganistan, tot mai gravă. Copiii sunt nevoiți să se lase de școală și să-și caute de muncă pentru a avea ce mânca | VIDEO
Situația umanitară din Afganistan este tot mai gravă, în contextul în care puterea a fost preluată, în august, de talibani, iar comunitatea internațională a impus o serie de sancțiuni care au dus la un colaps economic.
Astfel, s-a ajuns în situația în care din ce în ce mai mulți copii sunt nevoiți să renunțe la școală și să muncească pentru a-și susține familiile, informează Digi24.
Deși înainte de venirea la putere a talibanilor sute de mii de copii trebuiau să muncească din cauza sărăciei, situația s-a agravat după ce comunitatea internațională a impus sancțiuni împotriva noului regim.
În acest context, corespondentul BBC în Afganistan, Secunder Kermani, și-a petrecut o zi cu mai mulți băieți din capitala țării, Kabul, care sunt obligați să muncească pentru a avea ce să mănânce.
Tatăl lui Pervez își caută de lucru cu ziua. Când avea un job permanent câștiga suficient pentru a-și întreține familia, însă acum reușește cu greu să facă rost de câte 10 afgani (moneda națională, n. red.) într-o zi.
„Nu-mi permit nici măcar o bucată de pâine la cină. Nu mă simt deloc bine că băiatul meu muncește, dar situația este gravă”, spune el.
Deși acum nici măcar nu au ce să mănânce, Pervez și verii lui nu au renunțat la vise. Speră să aibă posibilitatea să se întoarcă la școală și se facă ingineri, doctori sau piloți când vor fi mari.
Prețul pentru un sac de făină este de 3.000 de afgani, în timp ce un bidon cu ulei costă 3.500 de afgani, rata inflației crescând enorm în ultimele luni, după ce talibanii au preluat puterea.
ONU: Milioane de persoane din Afganistan, inclusiv copii, riscă să moară de foame
Milioane de cetățeni afgani, printre care și copii, ar putea să moară de foame în cazul în care comunitatea internațională nu ia măsuri urgente pentru a scoate Afganistantul din pragul colapsului, potrivit unui oficial ONU.
Avertismentul a fost lansat de David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM) al Organizației Națiunilor Unite.
Acesta a solicitat deblocarea de urgență a fondurilor umanitare pentru Afganistan.
Potrivit oficialului ONU, 22,8 milioane de persoane, adică mai bine de jumătate din populația de 39 de milioane de locuitori a Afganistanului, se confruntă cu o nesiguranță alimentară acută și „se îndreaptă către foamete”.