Situație fără precedent în Iran: Ali Khamenei s-a declarat pregătit de negocieri cu Washingtonul în dosarul nuclear

Publicat: 22 03. 2013, 16:37
Actualizat: 01 02. 2019, 13:47

Liderul suprem al Iranului Ali Khamenei s-a declarat pregătit joi, pentru prima dată, de negocieri directe asupra dosarului nuclear cu inamicul său recunoscut american, îndemnând totodată Washingtonul să recunoscă dreptul Teheranului de a îmbogăți uraniu, relatează AFP.

Însă el a amenințat concomitent că Iranul va distruge două orașe israeliene importante, Tel Aviv și Haifa, dacă israelienii atacă instalațiile nucleare iraniene suspectate că ascund un program militar.

Liderul iranian a spus aceste lucruri într-un discurs televizat, la Machhad, în nord-estul țării, cu ocazia Anului Nou iranian, în timp ce președintele american Barack Obama efectua o vizită în Israel, prima sa vizită în această țară în calitate de șef de stat.

Americanii „au trimis mesaje pentru ca să purtăm un dialog direct asupra (dosarului) nuclear (…) în marja negocierilor cu Grupul 5+1. Nu sunt optimist în legătură cu un asemenea dialog (…), dar nu mă opun”, a spus el.

Anterior, ayatollahul Khamenei, care are ultimul cuvânt de spus în privința dosarului nuclear, refuza propunerea americană de negocieri, denunțând o strategie a Washingtonului ce combină sancțiuni și oferte de negocieri.

Într-o primă reacție, un oficial american de rang înalt care îl însoțea pe Obama în Israel a declarat că țara sa este atașată procesului de negocieri cu Iranul în cadrul Grupului 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Rusia, China și Germania). „În acest context vom fi deschiși unor negocieri bilaterale”, a spus el.

Teheranul și Washingtonul, care nu întrețin relații diplomatice începând din 1979, au recunoscut, în trecut, că s-au consultat asupra unor dosare ca Afganistanul sau Irakul.

Ayatollahul Khamenei a cerut Statelor Unite să se angajeze „într-un dialog rațional, ci nu un dialog în care voi vreți să vă impuneți punctul de vedere” și a reclamat încetarea „politicii lor de animozitate” față de Teheran.

– Washingtonul, „în centrul complotului”

„Au trecut 34 de ani de când, atunci când este evocat termenul inamic, poporul iranian se gândește la Statele Unite”, a declarat liderul suprem, acuzând din nou Washingtonul că se află „în centrul complotului împotriva Iranului islamic”.

„Nu vrem arma atomică”, a repetat el. „Iranul vrea doar ca dreptul său de a îmbogăți uraniu în scopuri pașnice să fie recunoscut, însă ei nu vor să recunoască acest drept”, a continuat ayatollahul.

Pentru a calma suspiciuni ale occidentalilor cu privire la natura militară a programului său nuclear, Iranul va respecta „regulile” Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care supraveghează activitățile nucleare iraniene, a declarat Khamenei.

Puteri occidentale și Israelul suspectează Iranul că încearcă să producă arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil, un lucru dezmințit de Teheran.

Iranul este vizat de o serie de sancțiuni ONU, consolidate unilatral printr-un emargo bancar și petrolier de către Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite. Negocierile între Grupul 5+1 și Iran urmează să fie reluate la începutul lui aprilie, la Almaty.

De asemenea, ayatollahul Khamenei a avertizat Israelul că Iranul va transforma „în praf Tel Avivul și Haifa”, dacă israelienii fac „greșeala” să îi atace instalațiile nucleare.

Potrivit unor surse occidentale, Iranul ar deține câteva zeci de rachete cu o rază de 1.800-2.000 de kilometri, capabile să atingă Israelul.

Obama a declarat la Ierusalim că un Iran nuclear va reprezenta „un pericol ce nu (va putea fi) îndiguit” și a repetat că „toate opțiunile sunt pe masă pentru atingerea obiectivelor”. „America va face ceea ce va trebui să împiedice Iranul să se doteze cu arma nucleară”, a avertizat el.

Președintele american a declarat, joi, că nu se așteaptă ca Israelul să se bazeze pe Washington în cazul unei lovituri împotriva Iranului, în urma unei întâlniri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, care, în noiembrie 2012, s-a declarat „pregătit, dacă trebuie”, să declanșeze un atac împotriva instalațiilor nucleare iraniene.