Oficialii din Italia și Egipt avertizaseră deja că militanții Statului Islamic pot ajunge în Europa cu ajutorul bărcilor pline cu imigranți. Totuși, experții au atras atenția că o astfel de afirmație este dificil de verificat sau evaluat.
Haroun își bazează declarațiile pe discuțiile cu traficanții în nordul Africii controlat de militanți. El a susținut că SI le permite deținătorilor de bărci să își continue operațiunile în schimbul a jumătate din venitul obținut.
ONU estimează că 60.000 de persoane au încercat deja că traverseze Marea Mediterană în acest an. Peste 1.800 de persoane au murit în 2015 în timpul acestor călătorii, efectuate de cele mai multe ori în ambarcațiuni supraaglomerate și inadecvate pentru călătoria pe mare.
Într-un interviu acordat BBC, Haroun a declarat că SI folosește bărcile „pentru oamenii lor pe care vor să îi trimită în Europa, în timp ce poliția europeană nu știe cine aparține Statului Islamic și cine este un refugiat obișnuit”. Acești militanți stau deseori separat de alți imigranți, a declarat el.
La începutul anului, agenția UE pentru controlul granițelor, Frontex, a avertizat că este „posibil” ca militanții străini să folosească rute de migrație ilegale pentru a ajunge în Europa. Ambasadorul Egiptului în Marea Britanie a avetizat asupra „bărcilor pline cu teroriști”, în cazul în care comunitatea internațională nu acționează, în timp ce Guvernul italian și-a exprimat temerile privind infiltrarea militanților în aceste bărci, subliniind însă că acestea reprezintă o criză umanitară.