Situație tensionată în Caucaz, după ce Armenia a declarat legea marţială şi a dispus o mobilizare totală a armatei în urma confruntărilor din regiunea Nagorno-Karabah, disputată cu Azerbaidjanul, a anunțat – astăzi – prim-ministrul acestei țări, Nikol Pashinyan.
Armenia acuză Azerbaidjanul că a comis un atac aerian şi de artilerie asupra regiunii Nagorno-Karabah, în timp ce partea azeră susține contrariul și afirmă că nu a făcut altceva decât ”să răspundă la o agresiune a forţelor armene” care – așa cum precizează autoritățile de la Baku – au lansat atacuri „deliberate şi ţintite” de-a lungul liniei frontului.
„Susţinem ferm statul nostru, armata noastră şi vom învinge. Trăiască glorioasa armată armeană!”, a scris pe Twitter şeful executivului armean. „Condamnăm ferm agresiunea conducerii politico-militare a Azerbaidjanului împotriva Republicii Artsah (n. red. – Nagorno-Karabah). Partea armeană va acţiona cu încredere cu toate capacităţile sale pentru a asigura securitatea poporului din Artsah şi pentru a furniza răspunsul politic şi militar adecvat. Conducerea politico-militară a Azerbaidjanului poartă deplina responsabilitate pentru consecinţele agresiunii sale”, s-a mai transmis pe site-ul Ministerului de Externe din Armenia.
Președintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat – pe pagina sa de socializare – că Turcia este alături de ”frații azeri” și că îi va ajuta pe aceștia prin toate mijloacele.
„Armenia, prin atacurile sale împotriva Azerbaidjanului a arătat lumii, din nou, că este cea mai mare amenințare pentru pace și pentru pacea în regiune. Ca întotdeauna, națiunea turcă este alături de frații azeri cu toate mijloacele de care dispune. Invităm poporul armean să aibă grijă de viitorul lui și să îl protejeze de cei care îl folosesc ca pe o marionetă”, a scris președintele turc.
Într-un comunicat, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat – la rândul său – că Azerbaidjanul nu face altceva decât să își protejeze integritatea teritorială, iar Turcia se poziționează de partea sa în conflictul cu Armenia.
„Îi vom sprijini pe frații noștri azeri cu toate mijloacele, în lupta lor pentru protejarea integrității lor teritoriale”, a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, a declarat că este nevoie de o încetare imediată a ostilităților dintre cele două țări și a făcut un apel la negociere.
Uniunea Europeană „cere o încetare imediată a ostilităților, dezescaladarea și observarea strictă a încetării focului”.
”Este nevoie urgentă de întoarcerea la negocierile pentru un acord în cazul conflictului Nagorno-Karabah, sub auspiciile co-președinților Grupului OSCE de la Minsk, fără precondiții”, se precizează într-o declarație a lui Josep Borrell, vicepreședinte al Comisiei Europene.