Prima pagină » Știri externe » Situație tot mai gravă în India din cauza COVID. Cadavrele sunt acum incinerate în parcuri și pe străzi, din cauza lipsei de spațiu din crematorii | VIDEO, GALERIE FOTO

Situație tot mai gravă în India din cauza COVID. Cadavrele sunt acum incinerate în parcuri și pe străzi, din cauza lipsei de spațiu din crematorii | VIDEO, GALERIE FOTO

Situație tot mai gravă în India din cauza COVID. Cadavrele sunt acum incinerate în parcuri și pe străzi, din cauza lipsei de spațiu din crematorii | VIDEO, GALERIE FOTO. Sursa foto: Profimedia

Situația sanitară se înrăutățește în India, în contextul în care numărul de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și numărul de decese cresc de la zi la zi.

Spitalele nu mai fac față numărului mare de pacienți, bolnavii nu au oxigen și medicamete, iar multe persoane mor înainte să mai reușească să ajungă la spital, potrivit BBC.

În acest context, crematoriile sunt suprasolicitate, astfel că deja este nevoie de crematorii improvizate, amplasate în parcuri și pe străzi, mai ales în capitala New Delhi, dar și în alte orașe din India.

În Delhi, doar luni au fost înregistrate 380 de decese, iar crematoriile nu mai au loc pentru a arde atât de multe cadavre.

La crematoriul Sarai Kale Khan din capitală, au fost amenajate cel puțin 27 de noi spații pentru arderea cadavrelor, iar alte câteva zeci au fost înființate într-un parc din apropiere. Oficialii caută, de asemenea, spațiu suplimentar în apropierea râului Yamuna.

În Delhi, autoritățile ar fi tăiat copaci în parcurile din oraș pentru a folosi lemnul la rugurile funerare. Rudelor morților li s-a cerut, de asemenea, să ajute la incinerări, pentru că angajații nu mai fac față.

Recorduri mondiale în India

India a înregistrat peste un milion de cazuri de COVID-19 în doar câteva zile. Ambulanțele, oxigenul medical, paturile de Terapie Intensivă și medicamentele nu sunt suficiente.

Cel puțin două spitale din Delhi au înregistrat decese din cauza epuizării rezervelor de oxigen. În acest moment este aproape imposibil ca un bolnav să fie internat, iar mulți oameni au murit în așteptarea unui loc la Terapie Intensivă.

Autoritățile din capitala țării deja nu mai fac față nici numărului mare de teste, capacitatea existentă fiind puternic depășită.

Rețelele sociale sunt pline de cereri de ajutor, oamenii căutând cu disperare butelii de oxigen, medicamente și locuri libere la ATI.

India a raportat marți 323.144 de noi cazuri de coronavirus, în ușoară scădere față de ziua precedentă, când a înregistrat un record mondial, de peste 352.000 de cazuri în doar 24 de ore.

Comunitatea internațională sare în ajutor

Multe țări au început să ofere ajutor Indiei. Marea Britanie a început să trimită ventilatoare și concentratoare de oxigen, dar un purtător de cuvânt al prim-ministrului a anunțat că țara nu are doze de vaccin în exces pe care să le trimită Indiei.

India a cerut ajutorul statelor europene în contextul în care autoritățile nu mai fac față numărului uriaș de noi cazuri de COVID-19.

Franța, Irlanda, Germania și Australia trimit, de asemenea, echipamente medicale. Între timp, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anuțat că va trimite mii de concentratoare de oxigen.

Și România a anunțat că sare în ajutorul Indiei. CNSU a stabilit că vor fi transferate gratuit către India 80 de bucăţi de concentratoare de oxigen de 5 şi 10 litri, 75 de bucăţi de butelii de oxigen de 40 de litri şi două dispozitive de oxigenoterapie cu debit ridicat. Transportul cantităţilor de produse se asigură de către Ministerul Apărării Naţionale cu o aeronavă din dotare, pe ruta România – India. Ajutorul este acordat Indiei sub egida Mecanismului European de Protecţie Civilă.

Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit cu premierul Indiei, Narendra Modi, și a promis „sprijinul deplin” al Statelor Unite.

Washingtonul a decis să ridice interdicția privind exportul de materii prime pentru producția de vaccin, permițând Indiei să producă mai multe doze de AstraZeneca. De asemenea, Statele Unite vor furniza echipament medical și echipament de protecție.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și