Președintele Volodimir Zelenski a sugerat, vineri seară, că ar putea accepta un armistițiu cu Rusia dacă Ucraina ar fi invitată să adere la NATO în scurt timp, cu posibilitatea de a recupera ulterior teritoriile aflate sub controlul armatei ruse.
Într-un interviu acordat postului de televiziune britanic Sky News, președintele Ucrainei a fost întrebat dacă ar accepta posibilitatea admiterii în NATO fără teritoriile din sud-estul țării aflate sub ocupația forțelor armate ruse. Conform unor surse citate de presa internațională, Donald Trump, președintele-ales al SUA, ar putea lansa negocieri cu Rusia pe baza acestui scenariu.
”În primul rând, nu ne-a propus nimeni să intrăm în NATO cu doar o parte a teritoriului Ucrainei. Ideea ar fi că aceasta este o soluție de oprire a etapei fierbinți a războiului, pentru că putem acorda statutul de membru NATO părții de teritoriu aflate sub controlul nostru. Da, ar fi posibil, dar nu a propus nimeni. Dar invitația trebuie adresată Ucrainei cu frontierele recunoscute internațional. Nu poți să oferi invitația doar unei părți a țării. De ce? Pentru că astfel s-ar recunoaște că Ucraina are doar acel teritoriu, iar Rusia cealaltă parte. Din punct de vedere legal, nu ai dreptul de a recunoaște teritoriul ocupat ca fiind al Rusiei. Din acest punct de vedere, nu trebuie să facem nicio greșeală”, a răspuns Volodimir Zelenski.
Însă liderul de la Kiev s-a declarat deschis unei astfel de posibilități.
”Dacă vrem să oprim etapa fierbinte a războiului, ar trebui să plasăm sub umbrela NATO teritoriul ucrainean aflat sub controlul nostru, ar trebui să facem rapid acest lucru, iar, ulterior, Ucraina să poată recupera restul teritoriului prin discuții diplomatice”, a precizat Volodimir Zelenski în interviul acordat Sky News.
Andrii Sybiha, ministrul de Externe de la Kiev, le-a cerut omologilor săi din NATO să adreseze săptămâna viitoare invitația integrării Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică, potrivit unei scrisori vizualizate de agenția Reuters.
”Invitația nu ar trebui percepută ca fiind o escaladare. Dimpotrivă, înțelegând clar că admiterea Ucrainei în NATO este inevitabilă, Rusia își va pierde unul dintre argumentele principale de a continua acest război injust. Vă îndemn să susțineți decizia de a invita Ucraina să adere la NATO cu ocazia reuniunii miniștrilor de Externe din 3-4 decembrie 2024”, a scris Andrii Sybiha.
Administrația Vladimir Putin a semnalat constant că nu va accepta aderarea Ucrainei la NATO. Este improbabil ca statele NATO să accepte integrarea unei țări implicate într-un război, în contextul în care evită intrarea într-un conflict militar direct cu Rusia.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a discutat, vineri, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cei doi lideri pledând pentru continuarea eforturilor în sensul obținerii unei ”păci corecte” cu Rusia.
”Cancelarul Germaniei a evidențiat solidaritatea fermă cu Ucraina și a dat asigurări că Berlinul va continua sprijinul în cooperare cu partenerii europeni și internaționali. Cancelarul și președintele Ucrainei au stabilit să continue discuțiile și în sensul unui potențial parcurs spre o pace corectă în Ucraina”, a transmis Guvernul Germaniei.
Și președintele Franței, Emmanuel Macron, a discutat vineri cu Volodimir Zelenski.
”Atacurile Rusiei, cooperarea strânsă cu nord-coreenii și retorica iresponsabilă evidențiază logica de escaladare iresponsabilă a Rusiei, care continuă abordarea revizionistă, brutală și imperialistă. Franța va continua să susțină Ucraina cât timp va fi necesar”, a afirmat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Monde.
Administrația Vladimir Putin a semnalat constant că este dispusă la negocieri cu Ucraina, dar prin respectarea noilor realități de pe front.
Foto: Profimedia
Video: Sky News
Citește și:
VIDEO Armata israeliană a atacat poziții islamiste din LIBAN, în pofida armistițiului cu Hezbollah