Prima pagină » Știri externe » Slovacia nu mai dorește să primească refugiați. Țara a respins propunerea UE de distribuire a unor imigranți suplimentari

Slovacia nu mai dorește să primească refugiați. Țara a respins propunerea UE de distribuire a unor imigranți suplimentari

Slovacia nu mai dorește să primească refugiați. Țara a respins propunerea UE de distribuire a unor imigranți suplimentari
Slovacia a respins vineri seara propunerea Uniunii Europene de distribuire a 120.000 de refugiați suplimentari din Grecia, Ungaria și Italia între statele membre, înainte ca propunerea să fie făcută publică, relatează Associated Press online.

Premierul slovac Miroslav Lajcak a anunțat vineri că sistemul de „cote nu rezolvă nimic. Auzim că sunt patru milioane de imigranți în Turcia acum, așa că unde se va opri?”.

Lajcak a declarat pentru presă, la Luxemburg, că aceste „cote sunt o mică parte a soluției, iar noi credem că Uniunea Europeană acordă prea multă atenție acestei părți mici”.

Anterior, premierii ceh, ungur, polonez și slovac au respins, într-o declarație comună, orice sistem de cote în vederea distribuirii imigranților între cele 28 de state membre ale Uniunii.

Cei patru lideri apreciază că este necesar ca abordarea UE să includă „apărarea caracterului voluntar al măsurilor de solidaritate UE”. Ei au insistat că „orice propunere care ar conduce la introducerea unor cote obligatorii și permanente de solidaritate ar fi inacceptabilă”.

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker urmează să dezvăluie planul de distribuire săptmâna viitoare.

Liderii europeni au anunțat un plan, în iunie, de a repartiza 40.000 de refugiați sosiți în Grecia și Italia, dar unele state UE refuză să-și accepte cotele.

În plus față de acest număr, un oficial european a anunțat vineri seara că UE plănuiește să distribuie încă 120.000 de imigranți între cele 28 de state membre, inclusiv cei aproximativ 54.000 de imigranți din Ungaria.

Îndemnul la primirea acestui număr suplimentar de imigranți urmează să fie un punct-cheie în discursul pe care președintele CE Jean-Claude Juncker urmează să-l susțină în Parlamentul European (PE) miercurea viitoare. este vorba despre un număr de refugiați suplimentar față de cel de 40.000, propus anterior, dar care în prezent este considerat insuficient.

Un oficial UE, care a solicitat protecția anonimatului, deoarece propunerea nu a fost prezentată oficial, a precizat că prin acest plan urmează să fie distribuiți, de asemenea, cei aproximativ 50.400 de imigranți din Grecia și cei 15.600 de imigranți din Italia.

Numărul imigranților care se vin spre Europa anul acesta este fără precedent.

Organizația Internațională pentru Migrații (OIM) a anunțat că peste 364.000 de imigranți au sosit în Europa până în pezent – iar peste 2.800 au murit încerând să facă acest lucru, cei mai mulți pe mare, în timp ce traversau Mediterana dinspre Africa de Nord.

Grecia și Italia au fost cele mai afectate, în prima sosind 245.000, iar în a doua aproape 117.000, marea majoritate pe mare. Ungaria a anunțat că peste 163.000 de imigranți au intrat pe teritoriul său.

pe de altă parte, Statele Unite au anunțat că oferă 26,6 milioane de dolari Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) pentru a furniza alimente, apă și asistență judiciară refugiaților care traversează Grecia, Macedonia și Serbia.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a anunțat vineri că Washingtonul a furnizat ajutoare umanitare în valoare de patru miliarde de dolari oamenilor afectați de războiul civil din Siria, care durează de patru ani.

La rândul său, Amnesty International (AI) a denunțat faptul că greci înarmați cu bâte au atacat imigranți, pe Insula Kos, strigând „Duceți-vă înapoi în țările voastre!”, iar poliția nu a intervenit suficient de rapid.

AI a îndemnat autoritățile elene și europene să îmbunătățească rapid condițiile „de iad” în care mii de imigranți așteaptă să fie verificați pe insula din estul Egeei.

Organizația nonguvernamentală (ONG) a anunțat vineri că a văzut acest atac violent asupra unor imigranți, comis joi, de până la 25 de persoane.

ONG-ul a precizat că poliția a intervenit, cu gaze lacrimogene, abia după ce imigranții au fost atacați fizic.

Potrivit AI, pe Insula Kos se află până la 4.000 de imigranți, iar situația este foarte gravă.

Pe de altă parte, poliția slovacă a anunțat vineri că o camionetă, cu 23 de refugiați din Siria la bord, care se îndrepta dinspre Ungaria către Germania, a fost implicată într-un accident mortal în nord-vestul Slovaciei.

Un purtător de cuvânt al poliției slovace, Martin Waldl, a anunțat că vehiculul – marca Peugeot Lamar, cu numere de înmatriculare poloneze – la bordul căruia se aflau imigranții a intrat joi în coliziune frontală cu alt vehicul, lângă orașul Cadca, în apropiere de frontiera cu Cehia și Polonia.

Waldl a declarat că atât șoferul polonez, cât și refugiații – 20 de bărbați și trei adolescenți – au fost arestați, după ce au fugit de la locul accidentului. O persoană de la bordul celuilalt vehicul a murit.

Citește și