Socialiștii din legislativul de la Berlin critică anunțul ministrului german de Interne privind blocarea accederii României și Bulgariei la spațiul Schengen, gest pe care îl consideră un „abuz”, se arată într-un comunicat SPD, remis de MAE român.
„Ministrul de Interne federal Friedrich abuzează de aderarea planificată de mult timp a Bulgariei și României la spațiul Schengen pentru a crea o stare de spirit anti-europeană. La finalul anului 2011, se angaja pentru găsirea unui compromis care să permită o aderare rapidă a Bulgariei și României. Amenințând cu folosirea veto-ului împotriva aderării, Friedrich s-a depărtat acum mult de o discuție obiectivă despre circulația fără controale la graniță în Uniunea Europeană”, au declarat parlamentarii Eva Högl și Kerstin Griese.
Astfel, anunțul ministrului Friedrich este văzut de colegii socialiști ai lui Victor Ponta drept unul „populist” și „o pură manevră de campanie electorală”.
(Ministrul, n.red.) „Amestecă cu bună știință fapte, răspândește informații eronate și alimentează astfel temeri gratuite în rândul populației germane. Pentru că aderarea la spațiul Schengen nu are nimic de-a face cu asigurările sociale în Germania, ci cu libertatea de circulație fără controale la graniță”, au mai comentat deputații germani, care cer ca accederea la spațiul de liberă circulație să fie legată doar de îndeplinirea condițiilor legale și tehnice.
„Respingem orice resentimente anti-europene. Populiștilor naționaliști din întreaga Europă poate să le spună Friedrich ce vor să audă, însă prin asta a adus totuși pagube Uniunii Europene și relației dintre Germania și Bulgaria și România”, au mai atacat membrii Bundstagului.
Joi, în ziua în care începe Consiliul JAI, la care România spera, până la anunțul ministrului german de Interne, să poată cere un vot pe aderarea la Schengen, Parisul s-a raliat, la rândul său, poziției Berlinului și a anunțat că nu e momentul să accedem la spațiul de liberă circulație.
Avertizarea Germaniei că, dacă vom cere un vot, se va folosi de dreptul său de veto în JAI, a dus la un efect de domino în ultima săptămână, mai multe state membre anunțând, pe rând, că se opun aderării României și Bulgariei în Schengen. De altfel, și președinția irlandeză a Consiliului a anunțat că aderarea noastră se amână din nou.